Plită inducție sau plită pe gaz? Iată cum să faci alegerea potrivită

Ultima actualizare:

Plita este nucleul central al unei bucătării, aparatul esențial în care vom găti marea majoritate a felurilor de mâncare, iar aceasta trebuie să fie confortabilă, eficientă și durabilă. Atunci când cumpărăm o casă nouă sau renovăm bucătăria, trebuie să facem alegerea potrivită. Dacă nu vă puteți decide între plita cu inducție și cea pe gaz, în acest articol vă explicăm avantajele și dezavantajele ambelor. 

image

Plita inducție 

Plitele cu inducție seamănă cu plitele vitroceramice, dar funcționează foarte diferit, deoarece nu încorporează o sursă de căldură. Funcționarea plitelor cu inducție se bazează pe un electromagnet puternic (în interiorul plitei) care emite un câmp electromagnetic puternic și alternativ. Acesta trece prin oțelul vasului de gătit, provocând formarea unor mici curenți electrici în interiorul vasului, care sunt disipați sub formă de căldură. Astfel, dacă punem o tigaie pe plita cu inducție, tigaia însăși este cea care se încălzește, fără niciun intermediar. 

Avantajele plitei cu inducție 

Viteză: poate fierbe un litru de apă în mai puțin de jumătate din timpul unei plite pe gaz. Aceasta arată viteza (și capacitatea termică) a plitelor cu inducție.  

Curățenie: este chiar mai ușor de curățat decât plitele vitroceramice, deoarece magnetul nu încălzește singur placa de sticlă. Acest lucru înseamnă că aproape niciodată nu trebuie să desprindem nimic, ci doar să ștergem cu o cârpă. 

Dezavantajele plitei cu inducție 

Preț: Plitele cu inducție nu sunt doar scumpe, ci și costisitoare pentru funcționare. 

Distribuția căldurii: la plitele cu inducție, numai partea inferioară a tigăii este supusă câmpului magnetic și, prin urmare, este singura parte care se încălzește. Restul tigăii ajunge să facă același lucru datorită conducției căldurii prin metal, dar cu o intensitate mai mică, ceea ce afectează prepararea unor rețete. 

Nu este compatibilă cu toate vasele de gătit. Unele ustensile de gătit și vase mai vechi nu vor funcționa pe o plită inducție, deși sunt disponibile adaptoare. 

Plita pe gaz 

Gazul este cel mai apropiat de focul tradițional, motiv pentru care este sursa de energie preferată de puriști. În bucătăriile restaurantelor, este de departe cea mai populară alegere. 

Acest tip de aragaz sau plită funcționează cu gaz. Plitele au un injector (care este tocmai dispozitivul folosit pentru a adapta aragazul de la un tip de gaz la altul), care lasă gazul să iasă într-o cavitate unde se amestecă cu aerul necesar pentru ardere. Amestecul de aer și gaz iese prin orificiile arzătorului, unde arde. Puterea arzătorului este reglată prin modificarea debitului cu ajutorul unui control care mișcă robinetul de închidere a gazului.  

Avantajele plitei pe gaz 

Gust: plitele pe gaz au un avantaj gastronomic, deoarece se spune că mâncarea este mai gustoasă atunci când este pe foc direct. 

Distribuția căldurii: la plitele cu gaz, partea inferioară primește cea mai multă energie, dar flacăra (și, prin urmare, căldura) se răspândește spre margini, încălzind și părțile superioare. Acest lucru nu este valabil și în cazul plitelor cu inducție. 

Acestea permit utilizarea oricărui tip de vase de gătit (oale și tigăi din oțel, cupru, fier) și, în plus, le deschid ușa celor mai experimentați bucătari să folosească tehnici spectaculoase și periculoase, cum ar fi (intenționat, desigur) flambarea. 

Economii: plitele și aragazele pe gaz consumă puțină energie, mai ales dacă sunt pornite pentru o perioadă lungă de timp. În plus, este mai ieftin să gătești cu gaz decât cu electricitate. 

Dezavantajele plitei pe gaz 

Curățenie: sunt greu de curățat din cauza formei sinuoase a plitelor (în comparație cu vitroceramica și inducția, care sunt doar o placă netedă), iar elementele, fiind în contact cu focul, ajung să fie foarte murdare și uzate, ca să nu mai vorbim de curățarea stropilor de mâncare arsă. 

Întârziere: sunt mai lente decât plitele cu inducție, așa că, dacă avem tendința de a ne grăbi atunci când gătim, acesta este un dezavantaj. Pe de altă parte, oalele mari nu se încălzesc atât de repede pe cât ne-am dori uneori, mai ales dacă vrem să fierbem apă sau conținuturi voluminoase. 

Utilizarea lor este ceva mai periculoasă din cauza riscului de arsuri provocate de flacăra deschisă, precum și riscurilor de explozie și incendii. Totodată, nu sunt foarte „prietenoase” cu copiii mici, care au tendința să fie curioși.  

Concluzii 

Plitele cu inducție sunt cele mai moderne și mai avansate din punct de vedere tehnologic, iar cele cu gaz sunt cele mai tradiționale. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, dar pentru a alege fără să o luăm razna am putea să ne rezumăm la importanța pe care o acordăm la două criterii principale.  

Dacă nu avem răbdare sau timp să gătim și să facem curățenie, vom prefera cu siguranță plita inducție.  

Pe de altă parte, dacă nu acordăm importanță acestui aspect și ceea ce ne dorim este o aromă autentică și economii de energie, cea mai bună opțiune va fi plita pe gaz

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net