Sănătatea în timpul sarcinii - 5 analize și investigații nelipsite în primul trimestru de sarcină

Ultima actualizare:

Este un lucru cunoscut faptul că sarcina este cel mai important eveniment din viața unei femei. Tocmai de aceea, orice femeie își dorește ca sarcina să decurgă într-un mod normal, iar starea sa de sănătate, precum și a copilului să se regăsească la nivelul potrivit. 

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Încă de la aflarea veștii sarcinii, primul pas este programarea unei consultații la medicul ginecolog. Acesta va putea să evalueze sănătatea mamei la momentul respectiv, să înceapă monitorizarea copilului și, nu în ultimul rând, să recomande un set de analize și investigații paraclinice ajutătoare.

Analize și investigații necesare în primul trimestru 

Primul trimestru de sarcină reprezintă o etapă de cunoaștere, ajustare și acomodare la un nou stil de viață, complet diferit de cel anterior. Tot în această perioadă, conexiunea dintre mamă și cel mic începe să se contureze.

Întrucât trimestrul I este un timp presărat cu numeroase modificări la nivelul organismului femeii gravide, acesta reprezintă totodată și etapa în care sarcina este cea mai predispusă la factori externi sau interni ce ar putea să o pună în pericol.

Pentru a putea depista din timp orice modificare patologică corespunzătoare sarcinii, se recomandă ca toate mămicile să efectueze un set de analize de sânge, precum și alte investigații (de obicei imagistice). Dintre acestea, 5 au o importanță deosebită: 

  1. Grupa de sânge și factorul Rh

Unul dintre primele teste de sânge efectuate este reprezentat de către determinarea grupei de sânge și a factorului Rh. Această analiză este extrem de importantă și, în lipsa ei, viitoarele sarcini pot avea de suferit.

Sângele fiecărui om se poate încadra în una dintre cele patru grupe existente. Acestea sunt O (I), A (II), B(III) și AB (IV), împărțirea lor realizându-se în funcție de prezența unor antigene specifice pe suprafața hematiilor (globulelor roșii, eritrocitelor).

Suplimentar față de această împărțire, există una dependentă de prezența antigenului D, numit și factorul Rhesus (simplu, R). Astfel, o persoană se poate clasifica fie în Rh+ (antigen D prezent), fie Rh- (antigen D absent). 

Clasificarea din urmă are o importanță deosebită în sarcină, în special în cazul în care mama deține Rh-, tatăl Rh+, iar primul copil născut moștenește antigenul D (deci are Rh+). 

Întrucât în timpul nașterii sângele mamei și al copilului pot ajunge în contact, mama poate forma anticorpi ce vor ataca eritrocitele următorului copil, provocându-i astfel o anemie severă. Tocmai de aceea, cunoașterea grupei de sânge este esențială.

  1. Ecografia

Un examen imagistic extrem de util este o ecografie sarcina. Prin intermediul acestui test inofensiv, ieftin și ușor de acceptat de către orice pacientă, se pot obține informații despre starea de sănătate a copilului, înfățișarea sa, precum și funcțiile principalelor organe și sisteme de organe aflate în formare (ex: bătăile inimii, mișcarea membrelor).

  1. Analize de sange

Un alt test de sânge simplu, accesibil și care deține un rol important în evaluarea periodică a sănătății sarcinii îl reprezintă hemoleucograma si coagulograma. Aceasta include parametri ai sângelui, precum nivelul de hemoglobină, concentrația globulelor roșii, volumul acestora, dar și indici ai celulelor albe (leucocitelor); teste pentru evaluarea functiei hepatice, renale si tiroidiene si teste infectioase: pentru HIV, hepatite, sifilis, rubeola, CMV, toxoplasmoza.

Includerea acestor teste în setul de analize periodic poate fi utilă pentru depistarea mai multor afecțiuni specifice trimestrului I.

  1. Glicemia

Cunoașterea nivelului glucozei în sânge este o informație utilă pentru orice persoană ce dorește să își evalueze starea de sănătate și riscul pentru afecțiuni precum diabetul zaharat. În sarcină, acest parametru devine și mai important, întrucât poate influența și bunăstarea copilului, nu doar a mamei.

Diabetul gestațional este o stare patologică specifică sarcinii, ce necesită depistare timpurie și tratament adaptat în funcție de caz. 

Netratat, acesta poate afecta travaliul, precum și particularitățile anatomice și funcționale ale copilului (copii cu greutate mare la naștere, apatici, cu risc crescut de a dezvolta diabet la rândul lor).

  1. Sumarul de urină și urocultura 

În cazul unor afecțiuni, un simplu test de urină (ce constă într-un sediment urinar asociat cu o urocultură) poate avea rol diagnostic. În acest fel, pot fi depistate infecții de tract urinar, afecțiuni renale, precum și diabetul gestațional, toate dăunătoare pentru cel mic.

Prin urmare, indiferent de momentul în care a fost depistată sarcina și de starea aparentă de sănătate a mămicii, se recomandă ca orice evaluare periodică a sarcinii din trimestrul I să includă aceste 5 teste. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net