Ce pun unguroaicele în pâine, ca să iasă crocantă la exterior și moale la interior. Secretul de care și româncele trebuie să afle

Unguroaicele sunt recunoscute pentru pâinea lor deosebită, cu coajă crocantă și miez moale, iar succesul nu se datorează doar ingredientelor, ci mai ales modului în care este pregătită. Rețetele transmise din mamă în fiică conțin mici trucuri care fac diferența, iar rezultatul este o pâine aromată, elastică și cu gust autentic, ca la brutărie.

Ce pun unguroaicele în pâine, ca să iasă crocantă la exterior și moale la interior / foto: arhivă
Ce pun unguroaicele în pâine, ca să iasă crocantă la exterior și moale la interior / foto: arhivă

Unul dintre cele mai importante secrete este folosirea cartofului fiert pasat în aluat. Acesta ajută la păstrarea umidității și face pâinea mai pufoasă, fără a-i compromite textura. În mod tradițional, la o cantitate de 500 de grame de făină se adaugă în jur de 100–150 de grame de cartof pasat. Este un truc simplu, dar cu efect garantat.

Un alt pas esențial este dospirea lentă, la rece. După frământare, aluatul se lasă în frigider între 12 și 24 de ore. Această fermentare lentă dezvoltă aromele naturale ale făinii și oferă o structură aerată miezului, dar și o coajă perfectă. Este o tehnică folosită des nu doar în Ungaria, ci și în bucătăria austriacă.

La coacere, unguroaicele știu cât de important este aburul. În primele 10–15 minute, se creează abur în cuptor, fie prin așezarea unei tăvi cu apă fierbinte, fie prin pulverizarea de apă pe pereții interiori ai cuptorului. Acest pas împiedică formarea timpurie a crustei, permițând pâinii să crească frumos înainte ca exteriorul să devină crocant.

Folosirea unei făini de calitate este un alt element-cheie. De regulă, se optează pentru făina albă tip 550, bogată în gluten, uneori combinată cu făină integrală sau de secară pentru un plus de gust și consistență. În plus, multe gospodine adaugă în aluat o linguriță de untură sau ulei, un truc vechi care oferă o aromă subtilă și ajută la formarea unei cruste fragede la bază, dar crocante în partea superioară.

Rețetă tradițională

Coacerea într-o oală de fontă sau într-un vas cu capac este considerată „trucul suprem”. Aceste vase mențin temperatura constantă și creează abur natural în interior, rezultând o pâine rumenită uniform, cu o crustă aurie, specifică pâinii artizanale.

O rețetă tradițională, inspirată din gospodăriile ungurești, include 500 g de făină albă, 150 g de cartof fiert și pasat, 7 g de drojdie uscată, 10 g de sare, o linguriță de zahăr, 300 ml de apă călduță și o linguriță de ulei sau untură. Opțional, se poate adăuga și o linguriță de oțet pentru a păstra pâinea proaspătă mai mult timp.

După ce toate ingredientele sunt bine amestecate și frământate timp de aproximativ 10 minute, aluatul se lasă la dospit fie timp de o oră la temperatura camerei, fie peste noapte în frigider. Pâinea se coace într-un cuptor preîncălzit la 230°C, primele 15 minute cu aburi, apoi încă 25–30 de minute fără. După coacere, se lasă la răcit pe un grătar, pentru ca miezul să rămână aerat și crustei să i se păstreze textura crocantă.

Aceasta este, de fapt, arta unguroaicelor: simplitate, răbdare și câteva trucuri testate de generații, care transformă o pâine obișnuită într-o adevărată bucurie a gustului.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
hanorac oversize jpg
horoscop jpg
zodie zodii pixabay jpg
Comunicat Beach Please 4 dec (1) jpeg
zodii cu noroc la bani jpeg
horoscop webp
zodii norocoase, foto shutterstock jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net