Sfaturi utile în bucătărie: TOP 4 alimente pe care NU trebuie să le ții în frigider
De multe ori trăim cu impresia că frigiderul nostru este un spațiu universal de depozitare pentru orice fel de produse alimentare, însă lucrurile stau cu totul altfel: unele mâncăruri nu au ce căuta pe rafturile combinei tale frigorifice. Bineînțeles, atunci când vezi un spațiu special conceput pentru fructe și legume, de exemplu, automat ai reflexul să le depozitezi în acel loc, însă există și excepții care confirmă regula. Temperatura rece nu este benefică pentru orice tip de aliment, iar în acest articol vom dezvălui câteva dintre acestea.
Iată alimentele des cumpărate pe care trebuie să le ții departe de rafturile frigiderului
- Cartofi
În mod ideal, cartofii cruzi se mențin într-o stare bună într-un loc răcoros, uscat, ferit de razele soarelui, însă în niciun caz nu trebuie depozitați în frigider. Site-ul Libertatea.ro ne dezvăluie că, potrivit specialiștilor, temperaturile scăzute transformă amidonul în zahăr. „Când sunt copți sau prăjiți, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid numit asparagină și astfel se produce acrilamida (...), o substanță puternic oxidantă și neurotoxică”. În cel mai rău caz, expunerea la acest tip de substanță poate produce cancer. Un alt pont util este depozitarea cartofilor în pungi de hârtie în detrimentul celor din plastic pentru a nu se strica foarte repede.
- Pâine
Ambalarea și depozitarea pâinii de orice fel în frigider este cel mai neinspirat lucru pe care îl poți face. Aluatul conține granule de amidon care conferă pâinii acea consistență moale și pufoasă. La temperaturi scăzute, apa este eliminată din amidon și, prin urmare, pâinea devine uscată, coaja tare și, implicit, necomestibilă. Cel mai bine este să păstrezi pâinea la temperatura camerei într-o cutie special concepută. În caz contrar, o pungă de plastic etanșă poate fi o soluție bună pentru câteva zile. Dacă ai cumpărat prea multă pâine și nu o poți consuma în maxim 4-5 zile, o poți depozita fără probleme în congelator iar consistența sa va rămâne aceeași după dezghețare.
- Citrice
Aici părerile sunt împărțite: unii consideră că citricele se mențin cel mai bine în frigider, alții susțin că temperaturile reci pot duce la pierderea gustului și a texturii. O regulă ușor de urmat este să ții citricele mai necoapte la temperatura camerei, iar cele deja coapte în frigider pentru a evita mucegăirea. Același lucru este valabil și pentru fructe ca avocado, banane și piersici. Ai însă grijă să nu le îngrămădești și să le depozitezi cât mai răsfirate atunci când le ții pe tejgheaua bucătăriei pentru a te bucura de fructe proaspete și savuroase cât mai mult timp. Fie că le preferi mai verzi sau mai coapte, pe Auchan.ro ai din toate! Acum că știi cum să le depozitezi corect, poți începe să prepari sucuri și deserturi de vară răcoritoare.
- Ceapă și usturoi
Alimentele care au nevoie de umiditate precum verdețurile și rădăcinoasele pot fi ținute în frigider, însă produsele care preferă un mediu uscat, răcoros și bine aerisit cum sunt ceapa și usturoiul trebuie păstrate de regulă în debara, în beci sau în garaj, după posibilități. Ceapa și usturoiul pot absorbi umezeala din frigider și riscă să se mucegăiască numaidecât. Dacă ai apucat să le decojești, numai atunci este recomandată depozitarea la rece (minim 4°C) în frigider. În general, acestea vor fi bune pentru consum în următoarele 2 săptămâni.
În general, pe eticheta produselor vei găsi condițiile optime de păstrare a produselor pe care le achiziționezi, însă există și produse neetichetate pe care le cumpărăm de la piață sau la vrac precum fructele și legumele, mierea sau nucile. Tu cum le depozitezi?