Supe cremă - opțiune excelentă în alimentație
Hrănitoare, cu o textură cremoasă, servite fierbinți, calde sau reci, sunt îndrăgite și acceptate cu ușurință chiar și de cei mai mofturoși copii. Lipsa de timp ne face adesea să mâncăm dezorganizat și la întâmplare, așadar, câteva rețete rapide, simple și delicioase de supa crema de legume te pot scoate adesea din impas și te pot ajuta să rămâi pe drumul cel bun în ceea ce privește un stil de viață sănătos.
Supa cremă de conopidă
Mai accesibilă decât fratele său mai verde, broccoliul, conopida este un ingredient excelent și cu proprietăți nutritive remarcabile. Supa cremă de conopidă are avantajul de a fi la fel de gustoasă și în varianta cu smântână, și în cea de post, potrivită vegetarienilor.
De ce vrei să incluzi conopida în alimentația familiei? Pentru o mulțime de motive:
- Conopida conține sulforafan, un compus activ în lupta împotriva cancerului. Sulforafanul afectează celulele cu modificări canceroase, întârziindu-le replicarea și astfel prevenind formarea de tumori sau amânând creșterea celor existente. Sulforafanul are efecte benefice și asupra aparatului cardiovascular, protejând inima împotriva factorilor nocivi.
- Ca și celelalte legume din familia Brassicaceae, are o acțiune antiinflamatoare puternică. Conținutul mare de antioxidanți o face un ajutor de nădejde în combaterea stresului oxidativ. Stresul oxidativ stă la baza îmbătrânirii celulare și a bolilor, fiind declanșat de radicalii liberi din organism, a căror acțiune poate fi combătută de către alimentele cu antioxidanți.
- Este o sursă importantă de vitamine și minerale, potrivită în orice stil de viață și în orice dietă, mulțumită valorii calorice reduse.
- Conopida este o sursă importantă de colină, care contribuie semnificativ la sănătatea sistemului nervos.
- În cazul în care vrei să îți reglezi digestia și tranzitul intestinal, conopida este o alegere excelentă. Conținutul mare de fibre contribuie la eliminarea constipației, fără să irite mucoasa stomacului. În plus, fibrele o fac un prebiotic de valoare pentru bacteriile bune care colonizează intestinul.
Supa cremă de dovleac
Multă lume suferă din cauza faptului că dovleacul este o legumă de sezon, așa că, dacă îl găsești în varianta congelată în restul anului, nu sta pe gânduri!
Dacă vrei o supă de dovleac vegană sau vrei să testezi niște combinații interesante de arome, poți apela la o rețetă de supă cremă de dovleac cu lapte de cocos - o să te lingi pe degete! Dacă preferi varianta tradițională, supa de dovleac cu smântână e o alegere mai potrivită pentru tine. Care sunt beneficiile consumului de dovleac?
- Dovleacul este o sursă bogată în betacaroten, precursorul vitaminei A, implicată în sănătatea mucoaselor și în multe procese metabolice. Mai mult decât atât, betacarotenul pare să fie asociat unei reduceri a riscului de a dezvolta cancer de prostată.
- Dovleacul este o excelentă sursă de fibre, necesare pentru sănătatea tractului intestinal și pentru reglarea vitezei de absorbție a zahărului în sânge. Prin urmare, persoanele care consumă des dovleac au un risc redus de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
- Mulțumită conținutului mare de fibre și de potasiu, dovleacul este considerat un aliment util în prevenirea apariției fenomenului de rezistență la insulină și în reducerea riscului de apariție a patologiei cardiovasculare.
- Conținutul crescut de vitamina C pe care îl are dovleacul este important pentru stimularea și reglarea activității sistemului imunitar. În plus, vitamina C din surse naturale se absoarbe mai ușor și are o biodisponibilitate mai mare decât vitamina C sintetică.
Supa cremă de legume verzi
Probabil că îți sunt cunoscute rețetele de smoothie-uri verzi și beneficiile lor pentru sănătate, dar cum ar fi să prepari o supă cremă verde cu dovlecel, mazăre verde boabe, fasole verde păstăi și broccoli?
La capitolul condimente, se recomandă tarhonul. Combinația este foarte bogată în nutrienți și oferă un conținut caloric redus, așadar, te poți bucura de ea în cantități nelimitate, inclusiv în timpul curelor de slăbire.
- Dovlecelul este o sursă importantă de vitamine și minerale, disponibile în ciuda unei valori calorice reduse. Carotenoizii sunt prezenți din belșug în dovlecel, ceea ce oferă protecție împotriva stresului oxidativ, reducând riscul de apariție a cancerului și a bolilor oftalmologice. Conținutul mare de fibre acționează ca un prebiotic valoros, în timp ce studiile arată că dovlecelul contribuie și la reechilibrarea hormonilor tiroidieni.
- Mazărea este considerată o sursă bună de fibre, proteine, antioxidanți și flavonoide. Consumul de mazăre ajută digestia și îmbunătățește compoziția florei intestinale în favoarea bacteriilor benefice. Fibrele insolubile contribuie la eliminarea mai rapidă a reziduurilor din intestin. Conținutul de vitamina C și fier reprezintă o combinație excelentă în lupta împotriva anemiei, vitamina C e activă asupra sistemului imunitar, iar vitamina A și luteina contribuie la sănătatea ochilor. Un consum regulat de mazăre ține la distanță bolile cardiovasculare.
- Păstăile au un conținut redus de calorii, în schimb, sunt bogate în fibre și vitamina C, ceea ce le face o alegere excelentă pentru o digestie sănătoasă și pentru îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Păstăile reduc riscul de apariție a cancerului de colon și de esofag și a diabetului zaharat și sunt, în același timp, o sursă importantă de magneziu, fier și vitaminele B2, B9 și K.
- Broccoli e considerat un fel de ingredient minune pentru beneficiile pe care le aduce întregului organism. Ideal pentru curele de slăbire, broccoli reglează digestia, întărește sistemul imunitar, întârzie îmbătrânirea, susține sistemul nervos și contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Cu ajutorul supelor cremă de legume te poți bucura de o nutriție sănătoasă, fără să pierzi ore în șir în bucătărie sau să te încurci în rețete sofisticate, cu ingrediente scumpe. Cu siguranță deja îți lasă gura apă, așa că…poftă bună!