Top 20 beneficii ale probioticelor pentru organismul tău

Ultima actualizare:

Ameliorarea tulburărilor de tranzit, facilitarea digestiei în perioade de schimbări alimentare, consolidarea sistemului imunitar prin creșterea rezistenței la alergeni, ameliorarea stării afective se datorează în principal miliardelor de microorganisme vii ce se regăsesc în tractul gastrointestinal . Microorganismele vii care facilitează refacerea florei intestinale sunt numite probiotice, pentru ca ele ajută organismul să fie capabil să absoarbă cât mai mulți nutrienți și să fie gata să lupte oricând cu infecțiile care pot apărea.

Top 20 beneficii ale probioticelor pentru organismul tău
Top 20 beneficii ale probioticelor pentru organismul tău

Ce sunt probioticele?

Denumirea de „probiotice” vine din limba greacă, unde „pro” înseamnă „pentru” și „bios” înseamnă „viață”, aceasta denumire descriind perfect beneficiile pe care le aduc unui organism sănătos, și implicit, vieții aceste probiotice.

Probioticele sunt microorganisme benefice găsite în mod natural pe tot corpul și mai ales în sistemul digestiv. Acestea sunt uneori numite culturi vii sau bacterii „bune”, deoarece acestea ajută la menținerea bacteriilor intestinale echilibrate. O modalitate este de a proteja împotriva altor tipuri de bacterii care cauzează boli. Când prea multe bacterii „rele” sunt în intestin, lupta este ajutată de probiotice și așa se reechilibrează intestinul.

Beneficiile probioticelor pentru sănătatea intestinului

Sistemul digestiv găzduiește multe tipuri diferite de microorganisme, inclusiv bacterii, ciuperci, viruși și multe altele. Creșterea bacteriilor bune sunt unele din beneficii probiotice, ducând în timp la dispariția bacteriilor cauzatoare de boli. Împreună, acest amestec de microorganisme este cunoscut sub numele de microbiomul intestinal și joacă un rol-cheie în sănătatea corpului uman.

  1. Optimizarea funcției intestinale prin echilibrarea bacteriilor din sistemul digestiv, adică menținerea echilibrului microbiomului intestinal permite funcționarea normală a intestinului, în timp ce unele modificări ale bacteriilor intestinale pot duce la probleme. Probioticele pot ajuta la menținerea echilibrului sănătos al bacteriilor din intestin și pot ajuta la repopularea cu bacterii sănătoase a microbiomului. Antibioticele ucid multe dintre bacteriile intestinale bune. Cu probiotice se susține sănătatea bacteriilor bune.
  2. Reduce simptomele unor tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), probioticele pot reduce severitatea simptomelor acestuia, inclusiv diaree, constipație, balonare, dureri abdominale și gaze.
  3. Antibioticele perturbă adesea echilibrul microbiomului intestinal, ducând la diaree asociată antibioticelor și provocând pierderea bacteriilor bune. Probioticele pot reduce riscul de diaree asociată antibioticelor la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani.
  4. Tractul digestiv este protejat de un perete subțire, dar puternic, de celule numit bariera intestinală. Acest perete permite trecerea electroliților și apei din intestine în sânge, păstrând în același timp alimentele parțial digerate sau particulele cauzatoare de boli. Când bariera intestinală este deteriorată sau inflamată, proteinele și alte bacterii se pot scurge prin barieră, lucru cunoscut ca sindrom de intestin permeabil. Consumul de probiotice contribuie la îmbunătățirea stabilității peretelui intestinal.
  5. Gazele și balonarea sunt probleme digestive comune. Suplimentele probiotice pot ajuta la reechilibrarea microbiomului intestinal și chiar la eliminarea bacteriilor rele.

Beneficiile probioticelor pentru minte și creier

Cercetările arată rolul important pe care îl joacă sănătatea gastrointestinală în îmbunătățirea stării de spirit și în sprijinirea concentrării și a memoriei.

  1. Bacteriile din intestin produc neurotransmițători care ajută la somn, starea de spirit, precum și la controlul vezicii urinare și a funcției inimii. Se știe că stresul perturbă bacteriile intestinale, ceea ce poate afecta cantitatea și funcția neurotransmițătorilor. Suplimentele probiotice pot ajuta la repopularea bacteriilor intestinale în timpul și după perioadele de stres și s-a dovedit că îmbunătățesc starea de spirit, somnul și funcția cognitivă.
  2. Modificările ce apar în microbion sunt legate de depresie și anxietate, lucru ce se datorează faptului că 95% din serotonină, hormonul „bunului” este produs de bacteriile din intestin.

Beneficii pentru sistemul imunitar

Top 20 beneficii ale probioticelor pentru organismul tău
Top 20 beneficii ale probioticelor pentru organismul tău
  1. Până la 70% din celulele imunitare ale organismului se găsesc în intestin. Menținerea intestinului sănătos este cheia pentru menținerea funcționării normale a sistemului imunitar.
  2. În timpul bolii, bacteriile din intestin sunt adesea dezechilibrate, mai ales atunci când suferi de un virus stomacal, intoxicații alimentare sau a trebuit să iei antibiotice. Aceste probiotice refac flora intestinală cu bacterii bune și pot ajuta la echilibrarea sistemului imunitar, grăbind recuperarea după boală.
  3. Cercetările arată că anumite tulpini de lactobacili și bifidobacterii pot ajuta la reducerea duratei răcelilor comune, diminuând totodată severitatea simptomelor.
  4. Când ai o infecție, cum ar fi creșterea excesivă a microorganismele patogene, gen Candida, probioticele ajută în lupta împotriva acestor particule cauzatoare de boli și la restabilirea echilibrului microbiomului cu bacterii bune.
  5. Antibioticele pot fi necesare pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor, dar pot perturba mediul intestinal, ele scad adesea varietatea de bacterii bune din intestin și astfel unele bacterii dăunătoare pot deveni rezistente. Unele tulpini de bacterii Lactobacillus s-au dovedit a proteja împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină, o infecție rezistentă la mai multe antibiotice comune.
  6. Intestinul găzduiește majoritatea sistemului imunitar, care este direct legat de alergii. Menținerea sănătății tractului digestiv cu ajutorul probioticelor a dus la ameliorarea alergiilor și a afecțiunilor pielii, cum ar fi eczemele.

Alte beneficii ale consumului de probiotice

  1. Unele probiotice ajută la absorbția nutrienților din alimente, în special, unele tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului, un micronutrient important pentru producerea sângelui și transportul oxigenului în organism.
  2. Microbiomul intestinal joacă un rol important în modul în care organismul extrage energia sau caloriile din alimente, astfel încât intestinul poate fi un factor esențial pentru pierderea în greutate. Unele cercetări arată că suplimentarea cu probiotice poate duce la pierderea în greutate.
  3. În plus față de legătura dintre intestin și creier, intestinul este, de asemenea, conectat la ficat. Tulburări în peretele intestinal sau în varietatea de bacterii din intestin pot duce la suprasolicitarea ficatului și pot contribui la boli ale acestuia.
  4. Un factor pentru sănătatea optimă a inimii este nivelul colesterolului. Unele cercetări arată că suplimentarea de mai multe tulpini de probiotice poate ajuta la reducerea colesterolului total și lipoproteinelor cu densitate mică.
  5. Dermatita de tip eczemă, foarte frecventă la copii, se reduce ca simptomatologie și risc de apariție datorită consumului de probiotice.
  6. Probioticele sunt adesea folosite pentru a ajuta la promovarea sănătății mamei și a sugarului.
  7. La copii, utilizarea probioticelor s-a dovedit a reduce durata simptomelor diareei cu mai mult de 24 de ore. Tulpini de Lactobacillus ajută la prevenirea infecțiilor tractului respirator.
  8. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, diversitatea microbiomului intestinal scade de obicei din cauza unor factori precum sexul, dieta, activitatea fizică, utilizarea medicamentelor și funcția sistemului imunitar. Suplimentarea cu probiotice la adulții mai în vârstă crește bacterii intestinale benefice și proteinele anti-inflamatorii numit citokine. Consolidarea axei intestin-creier prin suplimentarea cu probiotice poate ajuta, de asemenea, cu memoria și puterea de concentrare, care scade cu vârsta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 chiftele din legume la cuptor jpg jpeg
baclava shutterstock jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
prăjitură nucă jpg
baterii de baie gqs calitate png
coafura tunsoare femeie istock jpg
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
1 orez cu lapte jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net