Cum să pui stop gândirii excesive. Explicația uluitoare a psihoterapeuților: „Problema este că oamenii...”

Știai că există câteva modalități prin care poți scăpa de gândirea excesivă? Psihoterapeutul Owen O’Kane explică ce poți face pentru a preveni anxietatea, depresia sau afecțiunile mintale. 

Gândire excesivă
Gândire excesivă

Cum funcționează creierul uman atunci când ne confruntăm cu depresie sau anxietate

Gândirea excesivă poate cauza tulburări de anxietate, depresie sau poate indica și niște traume.

„Problema este că oamenii își văd mintea ca fiind glasul înțelepciunii; ei cred că este un fapt concret chiar și atunci când nu este cazul. Când creierul tău recunoaște că ești supărat sau neliniștit, va începe să creeze povești pentru a rezolva, înțelege, preveni, evita sau chiar neutraliza experiența ta.

Și, în timp ce gândurile par a fi raționale, ele sunt adesea doar o serie de evenimente cognitive aleatorii, adesea fără vreo semnificație mai profundă”, spune psihoterapeutul O’kane într-un articol publicat în The Telegraph.

Psihoterapeutul explică faptul că atunci când cineva este trist din cauza unei despărțiri, creierul se concentrează atât de mult pe evenimentele care au avut loc, în speranța că va găsi un răspuns pentru pierderea suferită. De asemenea, atunci când o persoană este anxioasă, aceasta va rumina din nou, încercând să găsească variante pentru a evita sau preveni un dezastru.

„Cauzele ruminației pot include creșterea într-o familie în care mama sau tatăl tău au fost predispuși să se gândească excesiv, să treci printr-o perioadă dificilă din viața ta sau să ai un tip de personalitate care te determină să te îngrijorezi sau să reflectezi excesiv.

Creierul unor oameni este pur și simplu conectat diferit și funcționează în moduri diferite, de exemplu cei cu TOC (Tulburare obsesiv-compulsivă) sau ADHD (Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție). Consumul de alcool și de droguri pot determina oamenii să aibă gânduri repetitive sau intruzive”, mai explică acesta, potrivit sursei citate.

Modalități prin care poți scăpa de gândirea excesivă

Ei bine, pentru a vă îmbunătăți starea de spirit, psihoterapeutul vine cu câteva recomandări.

Trebuie să recunoști că ai o gândire excesivă, iar în loc să te lași copleșit de gânduri, trebuie să îți repeți de mai multe ori: „Mintea mea se gândește prea mult. Nu am nevoie să ascult”.

De asemenea, nu trebuie să mai iei lucrurile personal. De fiecare dată când ai tendința să faci asta, tot ce trebuie să faci este să îți repeți continuu: „Acest lucru nu este personal”.

Nu ne putem opri gândurile, însă ni le putem controla. Nu vă lăsați cufundați în ele, ci lăsați-le să treacă!

Stați într-un loc liniștit și izolat, fără a fi tulburat. Inspirați și expirați de câteva ori și veți observa cum mintea se relaxează.

Repetați o mantră ori de câte ori simțiți nevoia de încurajare, pentru ca aceasta să vi se implementeze în minte. De exemplu: „Sunt calm și puternic” sau „Sigur mă voi descurca cu asta”.

Nu te da bătut, luptă, rezistă și concentrează-ți atenția pe lucrurile importante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
masca ten jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net