Ce semnificație au ”Paștile” primite de credincioși în noaptea de înviere
Anafura primită de credincioși sâmbătă seara, în noaptea de Înviere, a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști”. În legătură cu ”Paștile” acesta , anafura primită la biserică , anafură pe care o ducem acasă, este pregătită printr-un protocol specific: o rugăciune special ă, apoi se face stropirea sa cu vin roșu și cu apă sfințită. ”Paștile” acesta reprezintă trupul și sângele Domnului
Pentru ”Paștile” primit de credincioși în noaptea de Înviere se păstrează o tradiție respectată de mulți credincioși: înainte de a se lua Sfântul Paşte, aceștia trebuie să se spele pe față cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu. Astfel, faţa lor va fi roșie și fină , precum coaja oului. În continuare , cel mai în vârstă din familie ia o bucată din Sfintele Paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,, Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Acest ritual se repetă de trei ori și după aceea credincioșii primesc „paştile”.
Ce semnificație are cuvântul „Paşti”
Cuvântul „Paști” ( Pesah) înseamnă „trecere” în ebraică; termenul acesta a fost preluat de la egipteni și a fost folosit pentru prima dată în Vechiul Testament. Acest termen a fost preluat și de către creștini având însă o altă semnificație, deși traducerea s-a păstrat.
Pentru cei care l-au urmat pe Mântuitorul Hristos, ”Paștile” înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu. Paștile este o sărbătoare a bucuriei și iertării, a curajului și demnității.
Tradiția strămoșească amintește că este ”corect și complet”să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.