Cele mai îndrăgite tradiții care aduc spor și împliniri în ziua de Dragobete

Ultima actualizare:

    Dragobetele, sărbătorit an de an în data de 24 februarie, este protectorul dragostei şi bunei dispoziţiiFoto: pixabay.com
Dragobetele, sărbătorit an de an în data de 24 februarie, este protectorul dragostei şi bunei dispoziţiiFoto: pixabay.com

Dragobetele, sărbătorit an de an în data de 24 februarie, este protectorul dragostei şi bunei dispoziţii, comparat în tradiția populară cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană şi cu Eros, mesagerul dragostei din mitologia greacă. Totodată, în tradiția populară Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un bărbat foarte frumos şi iubăreţ, năvalnic, care se deosebeşte radical de Sfântul Valentin, dornic să-i căsătorească pe tinerii care se iubeau.

Dacii credeau că Dragobetele era un "naş cosmic".La începutul primăverii,  el oficia în cer nunta păsărilor şi animalelor. Cu timpul,  această tradiţie s-a extins şi în rândul oamenilor. De aceea, la sărbătoarea de Dragobete, fetele şi băieţii îşi fac jurăminte, pentru ca iubirea lor să dureze măcar până la Dragobetele din anul următor.

În tradiția populară, Dragobetele se numește cap de primăvară

În tradiţia populară, sărbătoarea de Dragobete se mai numeşte şi Cap de primăvară, pentru că foarte multe obieiuri şi tradiţii specifice acestei sărbători populare anticipează venirea anotimpului îndrăgit.

Ce spune Legenda Dragobetelui în Oltenia

Legenda Dragobetelui în Oltenia spune că participanții la petrecerea  de Dragobete erau ocoliţi de boli şi erau foarte sănătoşi tot anul. Mai mult, tradiţia populară, susține că în această zi cine participă la sărbătoarea de Dragobete  primește binecuvântarea cerească a Zeului Iubirii, care era generos cu cei care-l sărbătoreau şi le oferea belşug în gospodărie.Totodată,  legenda Dragobetelui amintea că apa adunată de pe frunzele fragilor avea puteri magice. Dacă era adunată şi folosită de fetele nemăritate, acestea deveneau mai frumoase ca oricând şi atrăgeau privirile băieţilor.

Ce spune Legenda Dragobetelui în Argeş

Legenda care circulă în localitatea Albeni spune că  Dragobetele era fiul Babei Dochia; el era un june frumos şi nemuritor care umblă prin lume ca și Sânzienele şi Rusaliile, dar oamenii nu le pot vedea pentru că lumea este plină de păcate.

Cine aude pupăza cântând în ziua de Dragobete este norocos

Dacă în ziua de Dragobete ai şansa să auzi cum cântă pupăza, vei fi norocos tot anul. Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

De Dragobete să faceți curăţenie exemplară în toată casa

În această zi, nu se spală rufe, nu se coase şi nici munca la câmp nu este permisă. Dar  gospodinele trebuie să facă o curăţenie exemplară în toată casa, deoarece această îndeletnicire aduce spor şi prosperitate în acea gospodărie.

Apă cu puteri magice

În dimineaţa sărbătorii, fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă şi s-o topească, iar cu apa respectivă să se spele pe faţă şi pe cap. Se crede că această apă are puteri magice şi băieţii le vor aprecia ca fiind cele mai frumoase fete din lume.

Ziua de Dragobete poartă noroc îndrăgostiţilor care investesc în cadouri simbol pe care le oferă persoanei iubite.

Să nu plângeţi în ziua de Dragobete

*În localităţile unde se sărbătoreşte Dragobetele, locuitorii nu trebuie să fie triști și nici să plângă,  pentru că  totdeauna lacrimile aduc necaz.

*De Dragobete, voia bună este însoţită de urarea: „Dragobetele sărută fetele!" În tradiţia populară, în această zi, păsările se împerechează, se strâng în stoluri şi încep să-şi dureze un cuib.

*De Dragobete, românii trebuie să se bucure de venirea primăverii, de trezirea naturii la viaţă, să sărbătorească dragostea şi să fie mai tandri cu persoana iubită, dăruindu-i acesteia un cadou cu semnificaţii deosebite.

Năvalnicul, planta care aduce noroc

Şi în zilele noastre, persoanele preocupate de magie, chiar şi bătrânele satelor, ştiu cum să pregătească Năvalnicul, după reţete speciale, care să le aducă noroc şi spor la bani.

Cum te ajută Năvalnicul

În tradiţia populară, în ziua de Dragobete trebuie să ai o bancnotă nouă pe care  s-o împătureşti în două, apoi sub formă de triunghi. În mijlocul triunghiului trebuie să presari frunze de Năvalnic- proaspete sau uscate.

Simbolul magic se păstrează într-un loc discret din casă, eventual în casa de bani. Dacă nu ai Năvalnic, pregăteşti doar bancnota, urmând ca în următoarele nouă zile să găseşti o frunză de Năvalnic pe care s-o păstrezi în bancnotă. Se spune că ritualul alungă ghinionul, paguba şi gândurile negative ale duşmanilor şi spulberă orice rău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
image
actualitate.net
image
actualitate.net