Cele mai ├«ndr─âgite tradi╚Ťii care ne poart─â noroc la praznicul Sf├óntului Dimitrie, Izvor├ótorul de Mir

simeon stalpnicul png
În ziua praznicului se împart vase cu lapte și brânzeturi pentru rudele decedateSursa foto. terapeutoventploiești.com

├Än ziua de 26 octombrie, c├ónd cre╚Ötin─âtatea ├«l s─ârb─âtore╚Öte pe Sf├óntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvor├ótorul de Mir (S├ónmedru din tradi╚Ťia popular─â) ├«n mediul urban ╚Öi rural se ├«mplinesc numeroase tradi╚Ťii. Cele mai ├«ndr─âgite tradi╚Ťii le mo╚Ötenim de la str─âmo╚Öii no╚Ötri, pentru a ne bucura de s─ân─âtate ╚Öi de ├«mpliniri ├«n via╚Ťa de fiecare zi.

Ritualuri pentru spor ┼či s─ân─âtate

Se dăruiesc ofrande prietenilor și rudelor

├Än ziua praznicului se d─âruiesc ofrande prietenilor ┼či rudelor: o sticl─â de vin din noua recolt─â ┼či c├óte dou─â p├óini proaspete, pentru ca ┬á├«n anul care vine s─â fie spor ┼či s─ân─âtate ├«n familia respectiv─â, iar doctorul s─â vin─â doar ├«n calitate de musafir.

├Än bisericile cu hram, credincio╚Öii primesc mir sfin╚Ťit

La s─ârb─âtoarea Marelui Mucenic Dimitrie, ├«n bisericile cu hram,┬á credincio╚Öii particip─â la slujbe pentru a primi mir sfin╚Ťit la icoana Sf├óntului. Ritualul este asem─ân─âtor cu cel din Biserica Sf├óntul Dimitrie din Tesalonic unde se odihnesc Sfintele Moa╚Öte ale Mucenicului Dimitrie. Aici, credincio╚Öii se roag─â pentru iertarea p─âcatelor ╚Öi sunt un╚Öi cu mir pentru a fi proteja╚Ťi de necazuri. De binecuv├óntarea ungerii cu mir sfin╚Ťit, ├«n bisericile cu hram, este bine s─â se bucure ╚Öi credincio╚Öii care nu reu╚Öesc s─â vin─â ├«n aceast─â zi la biseric─â. ├Än acest caz, rudele care au participat la slujb─â s─â le aduc─â un mir sfin╚Ťit, pentru ca Marele Mucenic s─â-i ajute ├«n momentele de cump─ân─â de peste an. ┬á ┬á

Totdeauna în ziua de Sânmedtru  se fac prognoze

├Än aceast─â zi se fac prognoze care se adeveresc. Dac─â la Mo╚Öii de S├ónmedru┬águtuile sunt din bel╚Öug, cu siguran╚Ť─â va urma o iarn─â grea.┬áC├ónd ├«n ziua de pr─âznuire a Mucenicului Dimitrie nu va fi soare┬á ╚Öi cerul va fi acoperit de nori, ├«n iarna care vine va fi moin─â, f─âr─â z─âpad─â.

Ziua praznicului este asociat─â cu sosirea iernii

Prin tradi╚Ťie,┬á ziua praznicului este asociat─â cu sosirea iernii ╚Öi a frigului. Se spune c─â ├«n aceast─â zi, c─âldura intr─â ├«n p─âm├ónt, iar frigul ├«┼či arat─â col┼úii.┬á

C├ónd ┼čoarecii de pe c├ómp vin spre sat, iarna este aproape

În mediul rural, atunci când șoarecii de pe câmp se apropie de sat, pentru săteni este o avertizare: iarna se apropie cu pași repezi și, foarte curând, își intră în drepturi.

Ciobanii împlinesc o veche datină să afle cum va fi  iarna

Deoarece Sf├óntul Dimitrie este considerat patronul p─âstorilor, ┬áciobanii obi┼čnuiesc s─â ├«mplineasc─â o veche datin─â pentru a afla ┬ácum va fi iarna care bate la u╚Ö─â. Ei a┼čeaz─â un cojoc ├«n mijlocul locului unde se adun─â oile ┼či a┼čteapt─â s─â se a┼čeze o oaie pe acel cojoc. Dac─â pe cojoc se culc─â o oaie neagr─â, va urma o iarn─â bl├ónd─â. Totdeauna, c├ónd pe cojoc s-a culcat o oaie alb─â, ├«n mod sigur, va fi o iarn─â grea.

De asemenea, tot pentru a afla cum va fi vremea ├«n anotimpul rece, ciobanii urm─âresc ce culoare are oaia care se treze┼čte prima ├«n diminea┼úa s─ârb─âtorii: dac─â se treze┼čte o oaie alb─â, care merge spre Sud, iarna va fi foarte grea. Dac─â se treze┼čte o oaie neagr─â, care se ├«ndreapt─â spre Nord, urmeaz─â o iarn─â u┼čoar─â.

├Än s├ómb─âta dinaintea praznicului se ╚Ťin Mo╚Öii cei Mari

├Än s├ómb─âta dinaintea prazniculuil, la ora╚Öe ╚Öi ├«n mediul rural se ╚Ťin Mo╚Öii cei Mari sau Mo╚Öii de S├ónmedru, cunoscu╚Ťi ├«n popor ╚Öi sub numele de Mo╚Öii ÔÇŁde lapte ╚Öi de br├ónz─âÔÇŁ. Cu acest prilej, se ├«mpart pentru sufletele rudelor decedate ofrande care se sfin╚Ťesc la biseric─â: coliv─â, colaci, unt, br├ónz─â, fructe, vin ╚Öi lum├ón─âri.

Se cinstește și sfârșitul verii pastorale

De asemenea, ├«n memoria celor dragi pleca╚Ťi ├«n eternitate, dup─â slujbele oficiate la biseric─â ╚Öi la cimitir, se ├«mpart mai ales persoanelor s─ârace, tineri, copii ╚Öi v─âduve, vase cu lapte ╚Öi br├ónzeturi pentru c─â┬á astfel se cinste╚Öte ╚Öi sf├ór╚Öitul verii pastorale.

Rudele plecate la ┬ávia╚Ťa ve╚Önic─â sunt recunosc─âtoare pentru ofrande ┬á

Prin tradi╚Ťie, din vremuri ├«ndep─ârtate, exist─â credin╚Ťa c─â, cei pleca╚Ťi la via╚Ťa ve╚Önic─â, sunt recunosc─âtori pentru ofrandele primite ┬á├«n ziua praznicului de la rude ╚Öi prieteni. De aceea, aceste persoane generoase sunt r─âspl─âtite cu s─ân─âtate, bel╚Öug ╚Öi bucurii.

Țăranii îl cistesc pe Sânmedru care a dăruit oamenilor  vinul

┼ó─âranii ├«l cinstesc pe Sf├óntul Dumitru, Izvor├ótorul de Mir, cel care a d─âruit oamenilor vinul, care se sfin┼úe┼čte pentru Sf├ónta ├Ämp─ârt─â┼čanie. Ei respect─â s─ârb─âtoarea ╚Öi se roag─â ca S├ónmedru s─â le fie de ajutor ├«n momentele tensionate din via╚Ťa lor.

În ziua praznicului se achită datoriile

├Än ziua praznicului se ├«ncheie toate socotelile - se achit─â chiriile sau ├«mprumuturile f─âcute cu ┼čase luni ├«n urm─â. Prin ├«mplinirea acestei datini, ├«n familia respectiv─â nu va mai fi pagub─â ╚Öi datorii p├ón─â la praznicul viitor.

De S├ónmedru se respect─â unele interdic╚Ťii

Pentru spor ├«n cas─â ┼či pentru armonie cu rudele, ├«n ziua praznicului nu se spal─â rufe, nu se m─âtur─â ├«n gospod─ârie ┼či nu se folose┼čte piept─ânul, care se aseam─ân─â cu suli┼úele cu care-i omora persecutorul Lie pe cre┼čtini ├«n timpul vie╚Ťii Sf├óntului Dimitrie, fiul voievodului Tesalonicului, c├ónd credin╚Ťa cre╚Ötin─â era interzis─â prin lege. ┬áDe asemenea, ├«n Bucovina nu se seam─ân─â usturoi, pentru c─â tot anul va fi pagub─â ├«n acea gospod─ârie..

angela gheorghiu cezar ouatu jpeg
Captura╠ć de ecran din 2022 08 10 la 07 07 12 png
bia khalifa jpeg
olivia newton john matt lattanzi webp
ramona badescu jpeg
Tate  jpg
mara banica
index (1) webp
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Re╚Ťet─â Cera Mih─âilescu png
transpiratie jpeg
PHOTO 2022 07 29 18 51 39 jpg
Cristiana Dobre 4 jpg
smoothie png
cuplu sex