La 1 august începe Postul Sfintei Mării. Ce e bine să faci

Ultima actualizare:

La 1 august începe Postul Sfintei Mării, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului. Ca vechime, dintre cele patru posturi de durată din timpul anului, Postul Maicii Domnului este cel mai nou, datând de prin secolul al V-lea, când cultul şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au cunoscut o importanţă mai mare.

Postul acesta este rânduit de Biserică pentru a aminti creştinătăţii virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de Postul pentru care, potrivit tradiţiei, Maica Domnului s-a pregătit pentru a trece la viaţa veşnică. 

O vreme, durata şi felul postirii nu erau la fel în lumea creştină: în Antiohia creştinii posteau o singură zi, pe 6 august, în ziua Schimbării la Faţă  a Domnului; la Constantinopol  postul dura 4 zile, la Ierusalim postul era respectat timp de 8 zile. În răsărit, creştinii posteau în luna august; de aceea, Postul era numit Postul lui August, în schimb, apusenii posteau în luna septembrie.

Erau şi creştini care nu posteau, considerând că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi de bucurie, pentru că Maica Domnului a plecat de la amărăciunea lumească şi s-a urcat la cer şi stă alături de Fiul său preaiubit. Abia în secolul al XII-lea, la Sinodul Local de la Constantinopol, care s-a desfăşurat  în anul 1166, sub conducerea patriarhului ecumenic Luca Crysoverghi, s-a hotărât ca postul Maicii Domnului să înceapă la data de 1 august şi să dureze până la Sărbătoarea Adormirii (în data de 15 august) în toată Ortodoxia.

În seara zilei de 31 iulie se lasă sec, dar când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest posr este mai uşor decât Postul Patruzecimii, dar mai aspru decât al Naşterii Domnului şi al Sfinţilor Apostoli.

Cum se posteşte

În timpul Postului se ajunează lunea, miercurea şi vinerea până seara la ora 21; atunci postitorii pot să consume mâncare uscată.  Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi la vin. În ziua sărbătorii Schimbării la Faţă, la 6 august, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, la peşte şi la vin.

“În seara zilei de 31 iulie, creştinii sărbătoresc Lăsata secului, când ei pot să consume alimente de dulce: carne, lapte, ouă, brânză. A doua zi, la 1 august, credinciosul începe Postul şi, de bună voie, renunţă la mâncarea de dulce.

Postul Sfintei Măria are o semnificaţie deosebită, pentru că Fecioara Maria, prin viaţa ei trăită pe pământ ne-a arătat că postul întregit de rugăciune ne fortifică  atât sufletul, cât şi trupul. Credincioşii care postesc se pot împărtăşi în timpul Postului, dar şi în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae  Titulescu).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop rune pana la finalul anului 2024 jpg
ingredientele secrete pe care le adauga gospodinele la varza murata jpg
gastro final jpg
click ro (1) png
FOTO pexels Horoscop 27 octombrie
Top 3 optiuni de incalzire pentru casa ta de vacanta jpg
image png
horoscop 3 august webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net