Lăsatul Secului pentru Postul Sfintelor Paști. Istoricul sărbătorii

Ultima actualizare:

    În Duminica Lăsatului Sec de brânză se consumă preparate albe: lactate și ouă în special
În Duminica Lăsatului Sec de brânză se consumă preparate albe: lactate și ouă în special

Ne pregătim pentru misiunea de postire și pocăință.În ajunul Duminicii Lăsatului sec de brânză ( 12 martie), Biserica îi pomenește, pe toți bărbații și femeile care au fost "luminați prin postire". Este vorba despre sfinți, acele modelele pe care trebuie să le urmăm, călăuzitorii noștri în dificila misiune a postirii și a pocăinței pe care o vom urma până la 1 mai, când creștinătatea sărbătorește Învierea Domnului

În această misiune a postirii și a pocăinței, pe care trebuie s-o împlinim, nu suntem singuri. De aceea, în această zi, Biserica îi cheamă pe credincioși să laude și să cinstească cetele cuvioșilor părinți și mulțimile de călugări, pe  fiecare în parte, și pe toți laolaltă, deoarece cu ajutorul lor învățăm să pășim pe calea cea dreaptă.

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Lăsatul secului pentru Postul Sfitelor Paști

Duminică seara, 13 martie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc, cu bucurie și evlavie, sărbătoarea Lăsata Secului de brânză. În această zi se încheie  Săptămâna albă, a brânzei, praznic care precede începutul Postului Mare al Sfintului Paşte care se încheie la data de 30 aprilie. În acest an, creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului la data de 1 mai.   

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, credincioșii mai pot mânca bucate de dulce

Duminică, 13 martie, este ultima zi când credincioşii mai pot mânca bucate "de dulce", de culoare albă: lactate, ouă și pește, înainte de Începutul Postului Mare al Paştelui sau al Patruzecimii, cel mai însemnat în religia ortodoxă.  

Doar Postul Sfintelor Paști are două sărbători de Lăsata secului

În data de 6 martie, în Duminica Înfricoşătei judecăţi, credincioşii ortodocşi au lăsat „sec de carne” şi, de la această dată, cei care respectă postul, au renunțat să consume carne în hrana cotidiană, până la Sfântul Paște, la 1 mai. În duminica aceasta, a „Lăsatului Sec de brânză”, la masa sărbătorească se consumă doar bucate de culoare albă, deoarece Biserica acordă dezlegare la produsele lactate. Spre deosebire de celelalte posturi, orânduite peste an înaintea celor mai importante praznice creştine, Postul Sfintelor Paşti este singurul care are două sărbători de Lăsata Secului : unul de carne şi altul de brânză, iar acesta din urmă este  orânduit în ajunul începerii Postului Mare.

Sărbătorile de Lăsatul Secului sunt pregătitoare pentru postitori

Ultimele zile dinaintea Marelui Post sunt destinate petrecerii. În acest timp,  ”Mascații” colindă ca la Crăciun și sunt foarte critici cu gospodarii pe care-i colindă.  Spiritele celor adormiți , care rătăcesc în lumea noastră până la Sâmbăta lui Lazăr (pe 23 aprilie) sunt îmblânzite cu pomeni în fiecare sâmbătă.   

Ambele sărbători de Lăsatul de Sec sunt etape pregătitoare pentru credincioşii care vor să urce cu voinţă şi cu multă smerenie, muntele ispitelor din perioada Postului Mare, cel mai greu Post care durează şapte săptămâni.  

Duminica Lăsatului sec de brânză este destinată meditației

Duminica Lăsatului Sec de brânză, a Izgonirii lui Adam din Rai,  este destinată meditaţiei, deoarece, datorită păcatului de a mânca din fructul oprit, omul a fost izgonit din Rai. Sfinții părinți spun că există șansa ca fiecare credincios să revină în Rai, pentru care a fost creat de Dumnezeu. Praznicul este împodobit cu o salbă de tradiţii păstrate din vremuri îndepărtate şi transmise din generaţie în generaţie. 

image
image
image
image
image
image
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
cub horoscop 1 gif
Nu stii cum sa iti surprinzi cea mai buna prietena de ziua ei Iata cateva sfaturi de care sa tii cont jpg
Trei sfaturi pentru a ți transforma grădina într un sanctuar de relaxare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net