Miercuri, 31 iulie, ortodocșii încep Postul Adormirii Maicii Domnului

Ultima actualizare:

    Miercuri, 31 iulie, ortodocșii intră în Postul Adormirii Maicii DomnuluiSursa foto: Adevărul.ro
Miercuri, 31 iulie, ortodocșii intră în Postul Adormirii Maicii DomnuluiSursa foto: Adevărul.ro

Miercuri, 31 iulie, pentru ortodocși începe Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în lumea creștină sub numele de Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post se va încheia în data de 14 august, când în biserici se săvârșește Prohodul Maicii Domnului. Cu o zi înainte de începerea postului, pe 31 iulie, creștinii ortodocși respectă tradiția Lăsatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului.

La  acest post există o excepție: când în  calendar data de  31 iulie este fixată într-o zi  zi de miercuri ( așa cum este în acest an) sau într-o zi de vineri, atunci această tradiție  de Lăstul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului se  împlinește în seara zilei de 30 iulie și Postul începe  în data de 31 iulie.

Ce trebuie să știm despre Postul Sfintei Mării

Dintre cele patru postiri importante, orânduite pe parcursul anului ortodox .  Postul închinat Sfintei Mării, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, este cel mai nou post  și datează din secolul al V-lea.

Cum se postea în lumea creștină

O vreme, durata şi felul de a posti se respectau în mod diferit în lumea creştină: în Antiohia, de exemplu, creştinii posteau o singură zi, pe 6 august, în ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului; la Constantinopol însă, creștinii posteau 4 zile, iar la Ierusalim se postea timp de 8 zile. În schimb, în răsărit, creştinii posteau toată luna august; de aceea, Postul era numit Postul lui August. Totodată, creştinii apuseni posteau în luna septembrie. În acelaşi timp, erau şi creştini care nu posteau, considerând că sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi de bucurie, pentru că Maica Domnului a plecat de la amărăciunea lumească , s-a urcat la cer şi stă alături de Fiul său preaiubit.

Opinia Sfinților Părinți despre Post

Deseori, semenii noștri, rude sau prieteni cred că  este mai important  postul spiritual, în comparație cu cel alimentar. În același timp, Sfinții Părinți susțin, în mod firesc, că ambele forme de post  sunt importante și de aceea, Ei au rânduit să ne abținem, să ne înfrânăm pentru o perioadă de la consumul unor bucate ” de dulce”. Orice credincios trebuie să se apropie de praznicul Adormirii Maicii Domnului  cu întreaga sa făptură, cu trupul și cu sufletul, fără să se mulțumească cu jumătăți de măsură.

În Postul Sfintei Măria, la 6 august este Dezlegare la pește

În comparație cu Postul Paștelui, Postul Adormirii Maicii Domnului este mai puţin aspru, fiind însă mai sever în comparaţie cu  alte două posturi din timpul anului: Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Postul  Naşterii Domnului. Pe parcursul acestor două posturi, săptămânal, în fiecare sâmbătă şi duminică, Biserica acordă creştinilor Dezlegare la peşte. Referindu-ne la Postul Sfintei Mării, creştinii au dezlegare la pește numai în data de 6 august, când în Ortodoxie  sărbătorim  Schimbarea la Faţă a Domnului (Pobrejenia).  

Durata Postului Adormirii Maicii Domnului s-a hotărât în secolul al XII-lea

La  Sinodul Local de la Constantinopol, care s-a desfăşurat în secolul  al XII-lea ( anul 1166), sub conducerea patriarhului ecumenic Luca Crysoverghis, s-a hotărât ca postul închinat Adormirii Maicii Domnului să înceapă la data de 1august şi să se încheie, la aceeaşi dată, în lumea Ortodoxă, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august.  

Cum se împlinește Postul Adormirii  Maicii Domnului

Postul Sfintei Mării este un post aspru, dacă ne referim la faptul că Biserica Ortodoxă ne spune să ajunăm până la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, trebuie să consumăm mâncare uscată. De asemenea, nici în celelalte zile, Postul nu este prea ușor, deoarece marțea și joia se mănâncă fără ulei, dar  sâmbăta și duminica avem dezlegare la untdelemn și la  vin. Totuși, în Pravila Mare se menționează că,  pe parcursul acestui Post, avem dezlegare la untdelemn și la vin și în zilele de marți și joi. Pentru credincioșii care, din diferite motive, nu pot să ajuneze până la ora 15:00  și nu pot urma nici recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adică o mâncare cât mai uscată, Sfântul Ioan Gură de Aur menționează: "Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre."

Postirea aduce armonie perfectă între trup și suflet

Postul Sfintei Mării este rânduit de Biserică pentru a aminti creştinătăţii virtuţile alese ale Fecioarei Maria şi de Postul pentru care, potrivit tradiţiei, Maica Domnului s-a pregătit pentru a trece la viaţa veşnică. Postul Adormirii Maicii Domnului îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice, foarte importante, din luna august: Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sfinţii părinţi spun că: “Postul Adormirii Domnului nu trebuie să se rezume numai la înfrânarea de la anumite alimente, ci mai degrabă de la lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu; concret, săvârşirea de păcate. Pentru credincioşi, rostul postirii este acela de a crea o armonie perfectă între trup şi suflet”.  

 “În acest an, în seara zilei de 3o iulie, creştinii sărbătoresc Lăsata secului, când ei pot să consume alimente de dulce: carne, lapte, ouă, brânză. A doua zi, la 31 iulie, credinciosul începe Postul şi, de bună voie, renunţă la mâncarea de dulce. Postul Sfintei Măria are o semnificaţie deosebită, pentru că Fecioara Maria, prin viaţa ei trăită pe pământ ne-a arătat că postul întregit de rugăciune ne fortifică  atât sufletul, cât şi trupul. Credincioşii care postesc se pot împărtăşi în timpul Postului, dar şi în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net