Sfinții Trei Ierarhi: Tradiții strămoșești pentru sănătate, spor și noroc

Ultima actualizare:

    În ziua praznicului se împlinesc numeroase ofrande pentru rudele decedateSursa foto: doxologia.ro
În ziua praznicului se împlinesc numeroase ofrande pentru rudele decedateSursa foto: doxologia.ro

În Ortodoxie, praznicul celor Trei Ierahi este o sărbătoare a reconcilierii. În lumea creștină, prin tradiție, praznicul orânduit Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare a reconcilierii. În acestă zi se împacă rudele după lungi dispute: mai mult, toate proiectele comune concepute de acestea în ziua praznicului vor aduce prosperitate în căminul lor.

De secole, în Ortodoxie sărbătoarea este respectată cu sfinţenie

Nu se spală rusfe, nu se mătură în gospodărie

De secole, creștinii nu se abat de la tradițiile moștenite din moși strămoși: în această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate.

Nu se împrumută obiecte din casă

Totodată, pentru a proteja căminul de pagubă, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm nici un lucru din gospodăria noastră.   

Se face pomenire pentru sporul casei

În ziua celor Trei Sfinţi Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătate trupească şi sufletească a membrilor familiei ; totodată se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe Cei Trei Ierarhi. De asemenea, la acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă. 

 În această zi se impart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi

În numeroase zone din ţară, în ziua praznicului se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.

Fiecare mamă se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale

În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.   

Un ritual împlinit de fetele de măritat

În această zi fetele de măritat împlinesc un ritual pentru ca cei Trei Ierarhi să le ajute și să le găsească un soț bun. De ceea, fata care vrea să afle amănunte despre ursitul ei  nu trebuie să lucreze, iar în această zi ea mănâncă doar pâine cu sare. Seara în vis, tânărul  care îi aduce apă să bea, acela va fi soţul ei. 

În ziua praznicului, văduvele să-i ceară ajutorul Sfântului Grigorie 

Văduvele care se confruntă cu numeroase probleme: financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, este bine să se roage şi să-i ceară ajutorul Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este un apărător dovedit al văduvelor.

Gospodina care nu respectă sărbătoarea rămâne văduvă

În timp, s-a constatat că o gospodină care nu respectă sărbătoarea, pentru că spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

Un ritual de iertare pentru păcatul avortului

În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri la biserică şi, după slujbă,  să împartă ofrande în sfântul lăcaș. Prin împlinirea acestui ritual, femeile care au făcut un avort pot fi iertate pentru marele lor păcat.    

Perinaje în bisericile cu hramul Sfinții Trei Ierarhi

În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Sfinților Trei Ierarhi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.

La masa sărbătorească se consumă pește și fructe

Pentru a se bucura  de sănătate și de spor în gospodăria lor, la masa sărbătorească creștinii  este bine să consume peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite. 

Trisfetitele, denumirea populară a celor Trei Ierarhi

Trisfetitele este denumirea populară a celor Trei Ierarhi. În ziua acestui praznic se sărbătorește și intrarea creştinilor în biserică, iar de atunci a început credinţa în Dumnezeu. De aceea, în dimineața sărbătorii să dăm de pomană o lumânare aprinsă unei personae religioase, pentru ca drumul nostru în viață  să fie mereu luminous. În tradiția populară, Trisfetitele sunt trei sfinte care-i pedepsesc foarte aspru pe oamenii răi întâlniţi în cale.    

Constelația ”Cei Trei Crai de la Răsărit” 

Sfinților Trei Ierarhi le este dedicat un grup  de stele cunoscute sub numele de Cei Trei Crai  sau Craii de la Răsărit, stele care se observă în mijlocul constelaţiei Orion.

În ziua praznicului, începe să se schimbe vremea

În ziua de Trisfetite începe să se schimbe vremea, chiar dacă frigul îşi arată colţii ( deoarece mai este o lună de iarnă). În tradiția populară se spune că acum începe să încolţească grâul sub zăpadă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger va urma o vară  călduroasă. De asemenea, s-a constatat că atunci când sărbătoarea este respectată, Sfinţii aduc ploaie la timp pe pământ.  

Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători

Bolnavilor le este de mare ajutor  rugăciunea pentru sănătate lor , adresată Sfinților Trei Ierarhi, deoarece Ierarhii  sunt doctori vindecători.

Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți ca patroni ai casei

Mai ales în mediul rural, există o veche tradiție : multe familii îi  sărbătoreasc pe sfinții Trei Ierarhi ca patroni ai casei  și familiei lor. 

Tradiţie pentru ca pomii să rodească

În această zi, femeile trebuie să meargă la biserică, să asiste la Sfânta Liturghie, pentru ca tot anul să aibă spor la treabă. Totodată, în mediul rural, femeile participă la slujbă şi se roagă ca pomii să rodească şi să toarcă lâna cu mult spor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net