Tradiții pentru spor și sănătate la Moșii de toamnă
Respectând tradiția, în acest an, în data de 4 noiembrie, prima sâmbătă a lunii noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc praznicul Moșilor de toamnă, tradiție cu o semnificație spirituală deosebită. Credincioşii obişnuiesc să se roage și să-i pomenească în această zi pe toţi cei adormiţi din neam. În toate lăcaşurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei trecuţi la Domnul.
Creștinii îi comemorează pe cei dragi până la 8 noiembrie
Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo.
În zilele de comemorare aducem ofrande la mormintele celor dragi
În aceste zile, în cimitire, aducem ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie la crucea care veghează somnul celui adormit. Nu în ultimul rând, păstrăm un moment de reculegere în memoria celor dragi: rostim o rugăciune şi ne amintim de cele mai frumoase momente din viaţă, petrecute alături de cei adormiţi.
În credința creștină, viața nu se termină odată cu moartea trupească
Deoarece în credința creștină viața nu se termină odată cu moartea trupească, ziua de comemorare pentru cei trecuți la viața veșnică are o semnificație aparte. În ziua Moșilor de toamnă să mergem la biserică, să rostim rugăciuni pentru rudele comemorate, să le pomenim numele la Sfânta Liturghie și să facem fapte de milostenie. Să împărțim sărmanilor din comunitatea în care trăim: colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și diverse obiecte care să-i ajute pe sărmani să ducă un trai mai bun. .
Creștinii fac parte din Biserica lui Hristos
Spre deosebire de alte religii, creştinii , cei vii şi cei adormiţi (morţi) , fac parte din Biserica lui Hristos, care-i numeşte pe cei trecuţi la viaţa de dincolo „adormiţi". Astfel, Mântuitorul Iisus dăruieşte cuvântului „adormit" înţelesul de înviere, ştiut fiind faptul că, din această stare, cel adormit se poate trezi.
Ofrandele, de ajutor pentru sufletele celor adormiţi
În ziua acestei prăznuiri, care se desfăşoară în biserici iar ecoul ei ajunge la porţile cerului, este esenţială prezenţa noastră la slujbă, cu credinţă şi în deplină linişte. În ziua Moșilor, dimineaţa, după slujba Sfintei Liturghii, urmează slujba Parastasului, când preotul citeşte pomelnicele, cu numele de botez ale rudelor adormite. Acum se sfinţesc în sfântul lăcaş coliva, prescurea (pâinea) şi vinul, simbolul unităţii euharistice dintre cele două lumi, apoi se împart celor săraci.
La slujba de pomenire trebuie să aducem mai ales colivă și vin
Coliva și vinul nu trebuie să lipsească de la slujbele de pomenire. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinței noastre în înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind învierea Sa. Cei care au posibilitatea este bine să împartă şi câte patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemătate de Hristos cu sufletul omului.
Pomenirile ne revigorează în pragul Postului Crăciunului
Tradiţia creştină spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învredniceşte pe cel care le împlineşte cu harul de care are nevoie şi cu toate cele care îi sunt de folos. În acelaşi timp, respectând tradiţia Moşilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate. În același timp, cu apelativul de moşi sunt numiţi atât morţii, cât și sărbătorile orânduite pentru cei adormiți de Biserica Ortodoxă.
După Sfânta Liturghie se oficiază Slujba parastasului
În toate lăcaşurile ortodoxe, după Sfânta Liturghie, se oficiază slujba parastasului. Pentru acest ritual creștin, credincioşii aduc la biserică daruri de milostenie pentru sufletele celor adormiţi din neamul lor, cum ar fi: colivă, vin, colaci, lumânări şi tămâie. Totodată, creştinii aduc spre slujire şi daruri de mâncare, băutură şi chiar haine sau obiecte preferate de cei adormiţi, iar aceste jertfe aduse pentru a fi sfințite însoțesc rugăciunea rostită de preoții slujitori.
.
Clopotele îi cheamă pe credincioși la slujba de pomenire
În ziua Moşilor de toamnă, clopotele bat în parohiile din toată țara chemându-i pe credincioşi la slujba de pomenire a rudelor plecate în eternitate. La Moșii de toamnă credincioșii păstrează momente de reculegere la mormintele celor dragi. Cu acest prilej, în cimitire, credincioșii aprind lumânări, rostesc rugăciuni împreună cu preoţii și împodobesc mormintele cu flori. Tâmâia arde din belșug în timpul ritualului din cimitir, iar aceasta simbolizează încrederea noastră în viața veșnică. După aceste ritualuri, se împart săracilor pachete cu alimente. Toate aceste ofrande sunt dăruite pentru mântuirea sufletui celui adormit.
Lumânările aprinse reprezintă lumina credinței
Lumânările aprinse în ziua praznicului simbolizează lumina credinței, dar și lumina faptelor bune ale celui comemorat. De aceea, pe parcursul slujbei lumânările trebuie să ardă tot timpul.
Ce nu trebuie să facem în ziua Moșilor de toamnă
În această zi de prăznuire nu trebuie să spălăm rufe sau să facem curățenie în gospodărie.
Nu trebuie să ne certăm cu semenii noștri- rude, prieteni sau vecini.
Dacă bate vântul puternic trebuie să închidem ferestrele casei. În acest fel ținem la distanță gândurile rele trimise spre noi de dușmani.
Vinul și pâinea se transform în sângele și trupul Domnului
„La Sfânta Liturghie, vinul şi pâinea se transformă în sângele şi trupul Domnului. Prin Sfânta Liturghie se reactualizează jertfa de pe Muntele Golgota în mod nesângeros. Totodată, prin această jertfă am fost eliberaţi noi, oamenii, din robia păcatului strămoşesc, făptuit de Adam şi Eva", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.