Tradiții strămoșești pentru noroc și sănătate de Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni

Ultima actualizare:

    În ziua Sfântului Ierarh Nicolae este dezlegare la peșteSursa foto: Doxologia.ro
În ziua Sfântului Ierarh Nicolae este dezlegare la peșteSursa foto: Doxologia.ro

În tradiţia populară, Sfântul Ierah Nicolae este protectorul comercianţilor, călătorilor, marinarilor, fetelor nemăritate şi sărace, al mireselor şi mai ales al copiilor mici şi al şcolarilor. Totdeauna, când reprezentanții acestor categorii sociale îi cer ajutorul Ierarhului, în momentele de cumpănă sufletească sau trupească, ei sunt salvați în mod miraculos.

Sfântul Nicolae  și harul minunilor

Din timpul vieţii, Sfântul Nicolae a fost binecuvântat de Dumnezeu cu harul minunilor. Pentru că Ierarhul a făcut unele miracole pe mare, Sfântul este considerat protectorul corăbierilor. Foarte cunoscut este episodul salvării unui corăbier care se îndrepta spre locurile sfinte. În timpul unei furtuni, care s-a abătut pe mare, acesta a cerut ajutorul Sfântului Nicolae să-l apere de la înec. Și Sfântul Nicolae l-a ajutat.

Iconița Sfântului Nicolae  este talismanul călătorilor

În tradiția populară se spune că  persoanele care călătoresc cu diferite mijloace de transport este bine să  poarte în timpul drumeției o iconiţă a Sfântului Nicolae. De-a lungul deceniilor, s-a constatat că iconița Sfântului Nicolae i-a protejat pe toți purtătorii  acestui talisman și le-a salvat viața în momentele de cumpănă. 

Vindecări miraculoase la  moaștele Sfântului Nicolae

La moaştele Sfântului Nicolae, adăpostite acum în  Biserica San Nicola din Bari, Italia, din toate punctele cardinale ale globului, vin să se roage pentru sănătate bolnavii cu afecțiuni incurabile. În istoria bisericii sunt consemnate zeci și zeci de exemple de vindecări miraculoase.

Alinare în bisericile cu hramul Sfântului Nicolae

Numeroase biserici din ţara noastră , şi mai ales din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae. Este un fapt dovedit că toți credincioșii veniți să se roage pentru rezolvarea necazurilor în aceste lăcașuri de cult îşi găsesc alinare când se roagă în astfel de biserici care poartă hramul Sfântului.

Când întinerește moș Nicolae

În iconografie, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată, iar când o scutură, peste pământ cad fulgi de nea. Atunci, în popor, se spune :" Iată, a întinerit moş Nicolae!”.

Zăpada lui Moş Nicolae face minuni

În tradiţia populară se spune că atunci când ninge de moş Nicolae anul care vine va aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. Este bine ca un bulgăre din această zăpadă să fie adus în casa noastră şi să fie pus într-un vas. După ce acesta se topeşte, apa rezultată să o punem în glastrele cu flori, pentru ca membrii familie să petreacă iarna cu sănătate şi spor în munca lor.

Darurile longevității la sărbătoarea Sfântului Nicolae

Sărbătoarea Sfâtului Nicolae este asociată cu darurile pe care le oferim copiilor, rudelor şi prietenilor. Figurinele de turtă dulce (inimioară, cloşcă, măr sau rândunică), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară sunt dulciuri delicioase şi simboluri ale longevităţii.

Opinia preoților vizionari

Icoana Sfântului Nicolae, sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Ierarh, dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, face minuni în scurt timp, spun preoţii vizionari.

Ce cadouri să oferim celor dragi

Prin tradiţie, în ziua Sfântului Nicolae este bine să dăruim celor dragi: dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc. Copiilor  harnici să le dăruim fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum le oferea copiilor episcopul Nicolae.

Protocol pentru darurile oferite

Totdeauna, darurile pe care le oferim trebuie  înfăşurate în punguțe de culoare albă sau aurie şi se pun în cizmuliţe sau în pantofi.

Ce cadouri Nu trebuie să oferim

Prin tradiție, se spune că nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuţite( truse) de menaj, obiecte de decor de culoare neagră, nici fulare, mărgele sau cravate.

Un ritual pentru combaterea blestemelor

Tradiția spune că, atunci când cineva v-a supărat şi aţi alunecat în marele păcat al blestemului, în ziua de Sfântul Nicolae  este bine să începeţi un ritual cu novene (rugăciuni grabnic ajutătoare) sub îndrumarea  duhovnicului. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
maioneza jpeg
zodii meteoriti png
Baigli Covasna jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net