5 rețete de mucenici românești. Cum îi prepari pe cei mai pufoși

Ultima actualizare:

    Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoară(Foto: shutterstock.com)
Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoară(Foto: shutterstock.com)

Mucenicii sunt un desert tradiţional prin care sunt sărbătoriţi cei 40 de mucenici ai lui Hristos, din Sevastia. Deosebit de delicioși, mucenicii se prepară în mai multe feluri, în funcție de zonă. Dacă în Moldova se coc colaci mari din aluat de cozonac, în Muntenia și Dobrogea se fierb colaci micuți, toți în formă de 8. Iată câteva rețete de mucenici românești!

Potrivit tradiţiei, cei 40 de mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), un mare prigonitor al creştinilor. Sfinţii erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea XII-a Fulminata din Armenia. Aflând despre credinţa lor, guvernatorul Armeniei, Agricola, i-ar fi pus să se închine idolilor. Pentru că aceştia au refuzat, au fost întemniţaţi şi bătuţi cu pietre, după care au fost condamnaţi la moarte în apa îngheţată a lacului Sevastia. Mucenicii s-au rugat Domnului să se îndure de ei şi să încălzească apa în care stăteau. La miez de noapte, 40 de cununi s-au coborât din cer, iar apa lacului s-a încălzit. Mucenicii au pierit însă cu toţii, trupurile lor fiind arse şi apoi aruncate în apă, conform historia.ro.

Ce sunt mucenicii

Mucenicii sunt un desert delicios, moștenit din generație în generație. Gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8. În Moldova, colacii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă. De obicei, gospodinele coc 40 de mucenici. În anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

Când se fac mucenicii

Pe 9 martie, credincioşii îi cinstesc pe cei 40 de mucenici. În această zi, femeile femeile pregătesc colaci, iar bărbaţii le onorează memoria cu câte 40 de pahare. Ziua mucenicilor este şi una în care se fac prognoze pentru vreme. Credinţa populară spune că dacă va ploua în această zi, atunci va fi la fel şi de Paşte, dacă va tuna, vara va fi bună pentru culturile agricole, iar dacă va îngheţa în noaptea de dinainte, atunci toamna va fi bogată şi lungă.

Rețete mucenici moldovenești pufoși

Mucenici moldovenești din aluat de cozonac

Pentru mucenici: 500 g făină, 15 g drojdie proaspătă, 70 g unt, 2 ouă, 150 ml lapte, 1 ou, pentru uns, 1 praf de sare, 1 plic zahăr vanilat, coaja de la 1 lămâie.

Pentru sirop: 300 ml apă, 100 ml miere, 1 esență vanilie, nucă măcinată, după gust.

Preparare:

Cerni făina într-un vas mare şi faci loc în mijloc, unde pui drojdia, lapte călduţ, untul topit și răcit, ouăle, zahărul, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi sarea. Frămânţi şi laşi aluatul o oră la crescut, acoperit, la loc cald. După ce îşi dublează volumul, presari făină pe masă, iei câte puţin din aluat şi formezi mucenicii. Îi aşezi pe o tavă tapetată şi-i mai laşi la crescut o jumătate de oră. Îi ungi cu oul bătut şi-i coci 20 de minute. Cât sunt calzi încă, amestecă apă cu mierea și esența de vanilie şi însiropează-i din abundenţă, apoi presară-i cu nucă. Poţi renunţa la sirop şi să ungi mucenici cu miere, apoi să presari nucă măcinată.

Mucenici moldovenești de post

Pentru mucenici: 1 kg făină, 100 g margarină, 200 g zahăr, 40 g drojdie, 2 plicuri zahăr vanilat, coajă de portocală;

Pentru sirop: 100 ml miere, 400 ml apă, coaja de la portocală, 1 esenţă de rom;

Pentru décor: 200 g nucă, 200 ml miere.

Preparare:

Dizolvi drojdia într-o ceaşcă cu apă caldă cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de făină şi lași să crească. Fierbi două căni de apă cu zahărul, coaja rasă de portocală şi zahărul vanilat. Torni maiaua peste făină şi frămânți, adăugând siropul. Încorporezi margarina treptat şi frămânți până ce aluatul nu se mai lipeşte de vas. Acoperi cu un ştergar şi lași la cald ca să dospească o oră. Împarți aluatul în 10-12 bucăți egale şi modelezi din fiecare un mucenic. Îi așezi la distanță într-o tavă unsă şi tapetată, îi lași la crescut încă 20 de minute, apoi îi dai la cuptor pentru 30-40 de minute. Fierbi un sirop din 400 ml apă, 100 ml miere, coaja rasă de portocală şi esenţa de rom. Treci mucenicii răciţi prin acest sirop, îi lași la zvântat, îi ungi cu miere şi presari măcinată.

Mucenici moldovenești

Pentru mucenici: 1 kg făină, 2 linguri zahăr, 1 praf de sare, 250-300 ml apă mineral, 150 ml ulei, 30 g drojdie proaspătă, 200 g miere, 200 g nucă măcinată;

Pentru sirop: 200 g zahăr, 200 ml apă.

Preparare: Amesteci uleiul cu apa și sarea. Freci drojdia cu 2 linguri de zahăr până devine lichidă. Torni amestecul lichid peste făină, adaugi drojdia și frămânți până obții un aluat care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească până își dublează volumul. Îl împarți în bucăți egale, din care întinzi suluri de grosimea unui deget. Împletești aluatul în forma cifrei opt. Așezi mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și îi ții la cuptor până când se rumenesc ușor. Îi scoți și-i lași la răcorit. Pentru sirop, pui pe foc apa și zahărul și amesteci până se dizolvă acesta din urmă. Torni siropul peste mucenici și-i lași 30 de minute să se absoarbă lichidul. Îi ungi cu miere și îi presari cu nuca măcinată. 

Rețete mucenici muntenești

Mucenici muntenești

Ingrediente: 2 pungi mucenici din comerț;

Pentru zeama aromată: 3 litri apă, 300 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 praf de sare, 1 esenţă de rom, coaja unei lămâi, 200 g nucă măcinată, 1 lingură scorțișoară pudră.

Preparare:

Pui apa pe foc, cu puţină sare. Când dă în clocot, micşorezi focul, pui mucenicii, zahărul şi zahărul vanilat. Îi ţii până când se înmoaie, amestecând din când în când, pentru a nu se lipi. La final, pui esenţa, coaja de lămâie. La servire, adaugi scorţişoară şi nucă, după gust.

Mucenici muntenești fierți

Ingrediente: 100 ml ulei, 300 ml apă, 1/2 linguriță sare, 700-750 g făină;

Pentru zeamă: 3 litri de apă, 1 praf de sare, 200 g zahăr alb, 100 g zahăr brun, 250 g nucă, coajă rasă de lămâie, 1 esență vanilie, scorțișoară pudră, după gust.

Preparare:

Încălzești apa, torni uleiul, pui sare, apoi începi să încorporezi făina. Frămânți 15-20 de minute, până obții un aluat elastic și omogen. Întinzi foi de 2-3 mm pe masa presărată cu făină, apoi decupezi forme cu forma de mucenici. Îi lași la zvântat 1 oră. Îi fierbi în apă clocotită cu sare 20-30 de minute. Adaugi în zeamă zahărul alb și cel brun, nuca măcinată (din care păstrezi câteva linguri), coaja rasă de lămâie și esența de vanilie. Stingi focul și lași vasul acoperit cu un capac 15 minute. Când îi servești, mai presari nucă măcinată și scorțișoară. 

Citește și:

De ce sunt mucenicii în forma cifrei 8

Cum faci Mucenici munteneşti acasă. Cea mai simplă reţetă: Prepară-i fierţi, cu nucă şi scorţişoară

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net