Borș de sfeclă
Ingrediente
400 g carne de vită
1/2 varză albă
1 ceapă
1 morcov
1 ardei gras
1 sfeclă roşie mare
2-3 cartofi
3-4 căţei de usturoi
1 conservă mică pastă de tomate
500 ml borş
½ legătură leuştean
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar
smântână, opţional
ulei
sare
piper
Preparare
Speli şi cureţi carnea, o tai şi o pui la fiert în 2 litri de apă, cu un praf de sare. Spumezi din când în când şi laşi la foc mic, până se înmoaie. Speli şi cureţi legumele. Toci ceapa şi varza, tai cubuleţe ardeiul, sfecla şi cartofii, şi dai prin răzătoarea mare morcovul. Căleşti în puţin ulei ceapa, ardeiul gras şi morcovul, apoi adaugi sfecla şi pasta de tomate. După câteva minute, stingi cu două căni de apă fierbinte şi laşi să fiarbă până se înmoaie sfecla, apoi le torni în zeama de vită. Când carnea este aproape gata, adaugi şi cartofii. După 15 minute pui varza, fierbi separat borşul şi-l torni în oală şi adaugi usturoiul pisat. Potriveşti de sare şi piper. Stingi focul şi, după câteva minute, presari verdeţurile tăiate. Poţi servi cu smântână.