Brânzoaice - Baran Diana
Ingrediente
550-600 g făină de grâu400 ml lapte3 gălbenuşuri15-20 gr drojdie proaspătă250 gr brânză1 lingură de unt (~20 grame) sau 2 linguri uleisare
Mod de preparare:
Pregătiţi un aluat după reţeta clasică sau cu ajutorul unei maşini de făcut pâine. Reţeta clasică pentru aluat – Faceţi o gropiţă în făină, adăugaţi drojdia şi câteva linguri de lapte călduţ, amestecaţi până se topeşte drojdia şi lăsaţi la cald 15-20 minute. După ce a dospit, adăugaţi restul de lapte, unt, sare şi frământaţi bine până obţineţi o coca care se desprinde de pe mâini.Mai lăsaţi la dospit în loc cald până creşte bine (aproape îşi dublează volumul iniţial). Dacă în schimb folosiţi o maşină de pâine, atunci selectaţi din meniu opţiunea aluat: adăugaţi făină, laptele călduţ, untul şi drojdia şi aşteptaţi până când este gata. Pregătiţi umplutura din caşcaval ras sau brânză rasă şi 2 gălbenuşuri. Mai păstraţi puţină brânză pentru a presăra şi deasupra.
Când aveţi aluatul pregătit, luaţi în mân unsă în prealabil cu puţin ulei o cantitate de coca cât o bilă de ping-pong. Strângeţi aluatul în palmă până îl aplatizaţi. Luaţi o linguriţă de umplutură şi plasaţi-o în mijlocul aluatului din palmă. Luaţi marginile aluatului şi împăturiţi-le spre interior. Aşezaţi brânzoaicele în tava de copt, cu marginea împăturită în partea de jos. Ungeţi brânzoaicele cu un gălbenuş bătut.
Daţi la cuptor la 180 grade până capătă o crustă aurie. Dacă cuptorul este încălzit în prealabil la temperatura de 180 grade, timpul necesar coacerii este de 30-35 minute