Brânzoaice moldoveneşti – Daniela Gospodariu
Ingrediente aluat:
500 g făină
240 ml lapte
un cub de drojdie proaspătă
2 ouă
60 g unt
90 g zahăr
1 vârf cuţit sare
esenţă după preferinţă
Ingrediente umplutură de brânză de vaci:
350 g brânză de vaci bine scursă
150 g zahăr
1 ou
coajă de lămâie
1 gălbenuş de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)
Preparare:
1. Făina se cerne într-un bol adânc.
2. Drojdia se amestecă cu 2 linguri de lapte cald şi 1 lingură de zahăr.
3. Se toarnă maiaua peste făina din bol şi se lasă 15-20 minute să crească puţin.
4. Apoi se adaugă restul de lapte, ouăle, zahărul, sarea şi esenţa.
5. Cu o lingură amestecaţi bine compoziţia şi apoi adăugaţi untul topit şi amestecaţi.
6. Frământati aluatul până devine moale şi elastic, iar apoi lăsaţi castronul cu aluat acoperit cu un prosop la crescut timp de 1 oră.
7. În acest timp preparaţi umplutura de brânză - se amestecă brânza de vaci cu 4 linguri de zahăr, 1 ou, esenţă/ coajă de lămâie.
8. Între timp aluatul este gata şi se întinde o foaie pătrată şi se taie în pătrate mai mici.
9. Puneţi pe fiecare câte o linguriţă de brânză şi formaţi brânzoaicele - la fiecare pătrat lipiţi colţurile opuse.
10. Le treceţi pe o tavă de cuptor unsă cu puţin ulei. Atent, cu o pensulă le ungeti cu ou bătut bine.
11. Se coc la cuptor preîncălzit la 180 de grade, aproximativ 35-40 de minute, până se rumenesc frumos.