Buseuri cu mere însiropate – Ion Stănescu
Ingrediente:
- 2 kg de mere
- foi de plăcintă subţiri
- zahăr
- scorţişoară
- ulei
- un cub de unt
Mod de preparare:
Se pregătesc merele astfel: se spală, se curaţă de coajă şi de sâmburi, se dă pe răzătoare şi se scurge de zeamă (zeama obţinută se păstrează). Se pune pe foc într-o cratiţă în care s-a pus cubul de unt. Se adaugă zahăr după gust, se lasă la distuit apoi se pune scorţişoară şi se trage cratiţă de pe foc. Pe o planşă de lemn se pune o foaie subţire de plăcintă, se unge cu ulei, se pune a doua foaie deasupra se unge şi ea cu ulei şi apoi încă o foaie care se unge şi ea cu ulei. Se taie foile pe jumătate pe lung, iar apoi pe prima jumătate se adaugă merele pregătite, se rulează ca şi sarmalele îndoindu-se marginile ca să nu iasă umplutură (dintr-o jumătate de foaie ies cam 3 buseuri). Se aşază într-o tavă în care s-a pus hârtie de copt. La fel se procedează şi cu restul merelor şi al foilor. Se dă tava la cuptor până se rumeneşte. În acest timp fierbem pe foc zeama de mere cu zahăr, iar când scoatem tava cu buseuri din cuptor cu ajutorul unei linguri punem zeamă pe fiecare buseu în parte. Lăsăm să se răcească puţin apoi pot fi servite.