Cei mai buni mititei pot fi gătiţi şi acasă. Reţeta lui Radu Anton Roman
Cei mai buni mititei pot fi gătiţi şi acasă, după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Ca să fie zemoși și gustoși trebuie trei feluri de carne și mirodenii speciale.
Rețetele regretatului gastronom Radu Anton Roman sunt foarte apreciate de gospodine. Paşii preparării mititeilor îi găsim în lucrarea gastronomiei româneşti - “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Autorul ne învăţă ce condimente dau savoare preparatului, dar şi din ce carne se foloseşte, scrie adevarul.ro.
În zilele însorite și de sărbători românii încing grătarele. Mititeii românești sunt la loc de cinste. Se pot cumpăra, dar cei mai gustoși mici sunt cei făcuți acasă.
Ingrediente
- 1 kg ceafă de viţel (mânzat)
- 500 g ceafă de porc
- 250 g pulpă de miel
- 2-3 oase mari de vită
- 1 lingură sare
- piper (după gust)
- 1 ceapă mare
- 1 morcov mijlociu
- 1 căpâţână usturoi
- 1 ardei iute
- 1 legătură cimbru
- 1 linguriţă bicarbonat
- condimente: ienibahar, rozmarin, chimen
Mod de preparare
Se toacă toată carnea mărunt.
Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.
Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.
Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea.
Amestecul asta se lasă câteva ore bune la frigider.
Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.
Cine a fost Radu Anton Roman
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Citește și:
Cum faci lușcoşul, delicioasa ciorbă de varză din Ardeal
Cum faci cea mai gustoasă salată de boeuf. Rețeta lui Radu Anton Roman