Cel mai bun magiun de prune fără zahăr! Care este ingredientul minune
Nimic nu se compară toamna cu prepararea magiunului, acest desert special făcut din prune și … multă răbdare. Tocmai prin simplitatea lui devine magic și baza prăjiturilor de la Crcăciun până la Paște.
Magiunul de prune sau marmelada fără zahăr se face după o rețetă veche care folosește doar fructele, fără zahăr, conservanți sau alte adaosuri care nu fac altceva decât să strice savoarea naturală a prunelor. În funcție de zona geografică, îl întâlnești sub denumirea de silvoiz, pecmez, silvoiță, marmeladă sau lictar. Indiferent de cum i-am spune, magiunul de prune fără zahăr este foarte gustos și foarte sănătos.
Și pentru că nu conține zahăr adăugat poate fi consumat fără nici un fel de probleme indiferent de vârstă sau afecțiuni de sănătate. În plus, rezistă foarte bine peste iarnă și nu face floare sau mucegai.
Dacă nu ai posibilitatea să îl fierbi în cazan, pe foc de lemne, îl poți fierbe și pe aragaz într-o tigaie din inox cu fundul gros. Și ai nevoie de un singur ingredient: prune!
Uite cum faci cel mai bun magiun de prune fără zahăr!
Pentru cel mai bun magiun fără zahăr alege prunele bistrițe (cele ușor alungite). Prunele trebuie să fie bine coapte, zemoase și cât mai dulci. Spală-le bine, scoate-le sâmburii și apoi lasă-le la scurs până când apa în exces este înlăturată. Alege o tigaie cu diametru mare și cu fund gros. Pune o plită peste arzătorul de la aragaz și apoi așează tigaia pe foc. Adaugă prunele și așteaptă până se înmoaie și încep să fiarbă.
Pentru început le poți lăsa la foc mare. Deocamdată nu este nevoie să amesteci des pentru că prunele tale vor fierbe în suc propriu. De îndată ce observi că amestecul se îngroașă, dă focul mic, ia o lingură de lemn curată și înarmează-te cu răbdare. Amestecă cât de des poți pentru a evita prinderea magiunului de tigaie. Dacă se prinde va căpăta un gust amărui care va influența aroma finală specifică.
Magiunul gros este mai rezistent
Trebuie să amesteci până când magiunul este destul de consistent – consistența este cea dorită atunci când, dacă dai cu lingura pe fundul tigăii, acesta nu este imediat acoperit cu magiun. Cu cât magiunul tău este mai gros cu atât mai bine. Scopul este să elimini apa pentru a obține un gem rezistent și savuros. În lipsa apei, magiunul nu va face floare și va ține chiar și 2 ani fără probleme.
Pentru un plus de savoare și aromă poți adăuga coaja de la o lămâie sau coaja de la o portocală. Poți prepara de la cantități mici, de până într-un kilogram de prune, până la cantități mari de peste 10 kilograme. Rețeta este aceeași însă timpul de fierbere crește pe măsură ce cantitatea de fruct este mai mare, scrie gradinamax.ro.
Citește și: