Cele mai tari reţete de la vedete pentru masa de Crăciun!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Doamne! Ce miresme şi arome răzbat în aceste zile dinspre ferestrele bucătăriilor! Gospodinele fac astăzi şi mâine ultimele pregătiri pentru masa de Crăciun. Sărmăluţe, jumări, caltaboşi, fripturi, cârnaţi şi cozonaci. Sunt preparate care, probabil, nu vor lipsi de pe masa românilor. Click! a adunat pentru voi câteva reţete delicioase de la vedetele pricepute în bucătărie, dar şi de la chefi renumiţi. Aşa că să aveţi spor şi, apoi, poftă şi veselie!

Gogoaşe din «Trăsniţii», expert în jumări

Din preparatele „vegetariene” din carne de porc la care pofteşte cel mai mult Constantin Zamfirescu, alias Gogoaşe din „Trăsniţii” (Prima TV), pe primul loc sunt jumările. Are secretele lui de preparare şi îi ies bune de te lingi pe degete.

simeon stalpnicul png

“Fiul meu cel mare a comandat zilele trecute o pizza. A venit aburindă, caldă şi numai bună de mâncat, numai că – surpriză: soţia mea nici nu s-a atins de pizza, preferând să se înfigă în castronul meu cu jumări. Abia ce le scosesem din ceaun şi, la două guri, viaţa lor fu scurtă. Nu fac multe, să le avem mereu fragede, aşa că nu ne-au ajuns nici pe-o măsea. Şi iată că azi a trebuit să recidivez. A câta oară? Dintre preparatele «vegetariene» din carne de porc la care poftesc când le văd pe la alţii, de departe cele mai tentante sunt jumările”, începe să ne povestească Gogoaşe. Să nu credeţi că e simplu să le faci. Aici nu e vorba doar de o carne tăiată cubuleţe şi aruncată în ceaun. Sunt câte bordeie, tot atâtea obiceiuri şi moduri de a prepara jumările. Zamzu vă sfătuieşte următoarele:

  • E musai să cumpăraţi doar fleică. „Din altceva iese carne prăjită, sau friptură, sau untură, sau ce mama zmeilor aţi aruncat voi în ceaun, numai jumări nu”, explică actorul. 
  • Un secret pe care i l-a dat şi lui cineva şi pe care ni-l împărtăşeşte şi nouă este să fierbem mai întâi carnea în foarte puţină apă.
  • Totul se prepară la foc iute, amestecând continuu. „Jumările te lipesc de aragaz. Nu pleci de lângă ele, ferita sfântul. Dacă nu le bagi în seamă constant, se lipesc ele de ceaun, aşa că trebuie să le descânţi, să le gâdili, să le dezmierzi, să le spui poveşti, non-stop, până sunt gata”.
  • „Amprenta” personală a lui Gogoaşe este aceea că, atunci când jumările sunt aproape gata, aruncă în untura care se strânge, alături de jumări, cam trei căţei de usturoi, care se vor prăji şi ei, lăsând aroma să se impregneze în fiecare bucăţică.
  • „Când a început carnea să se «bronzeze», se va lipi şi mai tare de ceaun, deci nu uitaţi să amestecaţi încontinuu. Dar untura care va rămâne în urmă va fi ceva de vis. Întinsă pe pâine, e o altă delicatesă de Crăciun. Vă povestesc şi deja mi-e poftă, aşa că vă las un pic şi mă duc să mai îmbuc câteva ciozvârte. Doamne, ce poftă mi s-o făcut!”, spune Constantin Zamfirescu, plecând spre bucătărie.

Ruladă de porc cu verdeţuri de la Nicolai Tand

Ingrediente: o bucată mare de piept de porc, o legătură mărar, o legătură salvie, una de pătrunjel, una de cimbru, 150 ml vin de Porto, sare, ulei de măsline, piper negru.

Mod de preparare: pieptul de porc se condimentează bine cu sare şi piper, se stropeşte cu vin şi se lasă deoparte să îşi elibereze aroma. Între timp, se spală verdeaţa, se pune în blender, se adaugă puţin ulei şi se pasează. Carnea se unge bine cu această pastă de verdeţuri, se rulează strâns, se leagă cu sfoară alimentară şi se lasă puţin la marinat. Apoi se îmbracă în folie de aluminiu şi se dă la cuptor, la foc potrivit, timp de 3 ore. Spre final, se desface folia şi se mai lasă puţin să capete o crustă rumenă. 

Adrian Daminescu pregăteşte 200 de sarmale

simeon stalpnicul png

Ca în fiecare an, de Crăciun, sărmăluţele sunt lege pentru Adrian Daminescu. “Anul acesta o să fac vreo 200. Împachetez 2-3 ore la ele. La masa de Crăciun vin la noi copiii, părinţii, cumnaţii… vreo 7-8 oameni şi toţi se dau în vânt după sărmăluţele mele”, spune artistul. Reţeta lui e clasică şi simplă: carnea de porc se toacă, se amestecă cu piper, ceapă călită, orez, sare, boia şi cimbru. Se înveleşte în foi de varză şi se pune într-un vas de lut, pe straturi: unul de varză, unul de sarmale, unul de costiţă afumată, printre care se presară roşii Cherry. Se pune apă în funcţie de acreala verzei şi se lasă la cuptor, la foc mic, 8-9 ore.

Cozonacul lui Scărlătescu

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 1 kg făină, 250 g zahăr, 450 g lapte, 5 ouă, 60 g drojdie, 300 g unt, 500 g nucă, 200 g rahat, 150 g ciocolată belgiană, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie.

Mod de preparare: amestecăm drojdia cu 100 ml lapte şi 3 linguri de făină, lăsăm să crească la cald până îşi dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă. Se freacă gălbenuşurile cu praful de sare. Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând: gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit, drojdia şi untul, portocala confiată. Frământăm bine până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic. Se lasă la dospit circa o oră. Apoi luăm o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste ea crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat, stafide şi o rulăm. Ungem cu ou, apoi punem cozonacul într-o formă tapetată cu unt şi făină şi lăsăm la dospit circa două ore. Apoi dăm la cuptor (160 de grade) pentru 45-60 de minute. 

Trucurile lui: 

  • Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate-le de la frigider din timp, cu aproximativ cu 3-4 ore înainte, pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. 
  • Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate  80.
  • Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade, iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a-i permite cozonacului să se coacă bine.
  • Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.
  • Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.
  • Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.
  • Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.

Turtă dulce delicioasă

simeon stalpnicul png

Ingrediente: 220 g unt, 100 g zahăr tos, 120 g zahăr brun, 250 g miere, 90 ml lapte, 600 g făină, 1 linguriţă bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă scorţişoară măcinată, 1 linguriţă ghimbir măcinat, ½ linguriţă cuişoare măcinate, ½ linguriţă nucşoară măcinată, ½ linguriţă boabe de cardamom măcinate. Pentru glazură: un albuş de ou, zeama de la o jumătate de lămâie, 250-300 g zahăr pudră, bomboane colorate.

Mod de preparare: untul, mierea şi zahărul se pun într-o oală pe foc mic până se topesc, dăm de-o parte, turnăm laptele, apoi adăugăm făina amestecată cu bicarbonatul şi mirodeniile. Obţinem o pastă omogenă pe care o răsturnăm pe o folie alimentară, împachetăm şi lăsăm să se răcească până când capătă consistenţa unui aluat. Ungem blatul de lucru cu puţin ulei, întindem o foaie groasă de ½ cm, apoi decupăm în formele dorite, le punem pe hârtie de copt şi le coacem timp de 8-10 minute (la 180 de grade). Pentru glazură: batem albuşul cu zeama de lămâie cât să se formeze o spumă, adăugăm pe rând câte o lingură de zahăr pudră, până când obţinem o pastă albă de consistenţa smântânii groase. Punem glazura într-o pungă, îi tăiem colţul şi decorăm după preferinţe. “După ce se răcesc, turtele dulci vor fi foarte tari. Nu vă speriaţi, aşa trebuie. Ele se ţin minimum 4 zile în pungi închise sau în cutii de plastic/metal până se înmoaie”, spune bloggerul Mihaela Sava (laprajiturela.ro).

Eggnog cu scorţişoară

Ingrediente: 160 ml rom, 4 ouă de prepeliţă, 40 g zahăr vanilat, 120 ml lapte, 120 ml frişcă lichidă, 4 bucăţi stick de scorţişoară, nucşoară rasă. 

Mod de preparare: se bat ouăle de prepeliţă cu zahărul, se adaugă laptele şi frişca lichidă, se amestecă şi se omogenizează. Apoi se toarnă alcoolul şi nucşoara rasă. Elementul-surpriză care dă aroma de Craciun e modul în care se foloseşte zahărul vanilat – înainte de a amesteca ingredientele, paharele sunt pudrate cu zahăr vanilat şi pudră de cacao. În momentul în care cineva gustă din băutură, va simţi mai întâi gustul catifelat de vanilie şi apoi băutura puternic aromată pe bază de rom.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net