Chec grecesc cu portocale
Ingrediente pentru blat
2 ouă, la temperatura camerei
1 cană iaurt grecesc
1 ½ cană făină
¾ cană zahăr
½ cană ulei
1 linguriţă praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la 1-2 portocale
Pentru sirop
½ cană apă
½ cană zahăr
zeama de la 2-3 portocale
Preparare
Încălzeşti cuptorul şi tapetezi o formă rotundă cu hârtie de copt. Cerni într-un bol făina şi adaugi praful de copt. Separat, amesteci iaurtul cu zahărul, ouăle, coaja rasa de portocală şi zahărul vanilat. Presari în ploaie făina şi amesteci bine. La final, încorporezi uleiul şi amesteci uşor, până obţii un aluat omogen. Îl torni în tava tapetată şi dai la cuptor 40-50 de minute. Pregăteşti între timp şi siropul de portocale. Pui pe foc mic zahărul împreună cu apa şi laşi să fiarbă până obţii un sirop legat. Adaugi zeama de portocale şi mai dai câteva clocote, apoi laşi să se răcească. Când este gata, scoţi prăjitura din cuptor şi laşi să se răcorească 10 minute, apoi îi torni deasupra siropul şi o ţii aşa câteva ore (chiar şi peste noapte), ca să se pătrundă.