Chiftele de ştiucă în sos alb - Bertoni D. Albert
Ingrediente pentru chiftele:
1 kg carne de știucă4 căţei de usturoi1 ceapă1 legătură mare de mărar2 ouă2 felii de pâine de casă, fără coajăsare, piperfăinăulei pentru prăjit
Ingrediente pentru sos: (sos Bechamel)
500 ml lapte2 linguri făinănucșoară40 gr unt200 ml smântânăzeamă de lămâiesare, piper
Mod de preparare:
Carnea se taie în cuburi şi se dă prin maşina de tocat împreună cu pâinea, ceapa, usturoiul, apoi se amestecă cu legătura de mărar tocat. Amestecul se mai dă încă o dată prin mașină, pentru a marunți fiecare posibil oscior rămas. Se adaugă ouăle, se potrivește de sare și piper. Se dă la frigider pentru două ceasuri.Încingeţi ulei într-o tigaie adâncă. Formaţi chiftele din amestecul de peşte care a stat la rece şi tăvăliți-le prin făină. Se prăjesc în baie de ulei până devin crocante în exterior, cam 4-6 minute. Se scurg pe şerveţele de hârtie.Pentru sos, topesti într-o cratiță untul, adaugi faina, amesteci și călești 2-3 minute. Treptat completezi cu laptele, câte puțin, să nu se formeze cocoloașe și lași la fiert la foc mic amestecând mereu până la îngroșare. Condimentezi cu sare, piper, nucșoară. Adaugi smântâna și omogenizezi. Așezi chiftelele într-un vas termorezistent și torni sosul Bechamel. Bagă vasul la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. Dupa scoatere, stropesti cu zeama de lămâie. Poftă bună!