Clătite cu brânză dulce de vaci şi bezea crocantă – Felicia Vanea
Pentru aluatul de clătite:
250 ml lapte
2 ouă
100 g zahăr
2 linguri ulei
esenţă de vanilie
2 căni făină
Mixăm ouăle cu zahărul şi un praf de sare până devin cremoase. Adăugăm uleiul, laptele, esenţa de vanilie şi făină. Coacem clătitele câte 1 minut, pe o parte şi pe altă.
Pentru umplutură:
300 g brânză de vaci
2 gălbenuşuri
3 linguri zahăr
esenţă de rom
stafide
Pentru bezea:
3 albuşuri
5 linguri de zahăr
1 praf de sare
Mixăm albuşurile cu un praf de sare, adăugăm zahărul şi mixăm până se topeşte zahărul şi s-a întărit bine. Mixăm brânza de vaci cu zahărul şi esenţa de vanilie. Apoi adăugăm gălbenuşurile şi stafidele. Pe fiecare clătită punem câte 2 linguri de brânză, marginile se aduc înspre interior, apoi rulăm. Rulourile le punem într-un vas termorezistent uns cu unt, apoi cu ajutorul unui posh, ornăm clătitele cu floricele din bezea. Dăm vasul la cuptor până se rumeneşte bezeaua (cu focul mic şi uşa întredeschisă), sau mai uşor cu arzător cu gaz, o ustensilă de bucătărie, de mare ajutor, practic. După ce scoatem clătitele din cuptor, le ornăm cu fructe (kiwi, struguri) sau ce alte fructe doriţi.