Covrigi polonezi – Claudia Baban


    Covrigi polonezi
Covrigi polonezi

Ingrediente aluat covrigi:

550 g făină

100 g unt topit

75 g zahăr

25 g drojdie proaspătă

250 ml lapte călduţ

1/2 linguriţă sare

Vanilie

Coajă de lămâie

Pentru uns foaia:

50 g unt moale

1 lingură zahăr pudra

 Pentru uns deasupra:

1 gălbenuş de ou

Puţin lapte

Ingrediente sirop:

3 linguri miere de albine

100 ml apă

Zeamă de lămâie

Mod de preparare

Pentru început, drojdia am alifiat-o cu o linguriţă de zahăr, am pus o lingură de făină şi puţin lapte călduţ, apoi am lăsat-o  cât să se activeze drojdia şi să înceapă să dospească. Într-un castron am cernut făina împreună cu sarea şi am pus zahărul.

Am făcut o adâncitură în mijloc unde am pus drojdia. Am amestecat cu făină şi apoi am adăugat aromele, laptele călduţ şi la urmă untul topit şi răcit.

Se frământă un aluat elastic care se dezlipeşte de pereţii vasului. Toată operaţiunea nu durează prea mult. În funcţie de tipul făinii şi de umiditate s-ar putea să mai fie nevoie de făină sau de lapte. Aluatul însă nu trebuie să fie prea moale. Am aşezat bilă de aluat într-un bol, am acoperit cu un şervet curat şi am lăsat la dospit aproximativ o oră, până când şi-a dublat  volumul. Am răsturnat aluatul pe o planşetă, am împărţit aluatul în două părţi şi din fiecare am întins câte o foaie dreptunghiulară. Am uns foaia cu jumătate din untul amestecat cu zahăr, am împăturit foaia în două, apoi am tăiat fâşii de aproximativ 1.5 cm lăţime, aşa cum se vede în poză. Fiecare fâşie am tăiat-o în două pe lungime, lăsând un capăt netăiat. Am împletit cele două capete şi apoi i-am dat formă de covrig. Mie nu mi-au ieşit prea frumoşi, deci va trebui să mai exersez. Mie mi-au ieşit vreo 16 covrigi, dar unii au fost mai mari iar alţii mai mici. Am mai lăsat să mai dospească 10 minute, apoi i-am uns cu gălbenuş de ou amestecat cu lapte şi i-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20-25 de minute. În funcţie de cuptor, puteţi să ajustaţi timpul sau temperatura. Cât s-au copt am pregătit siropul. Am amestecat mierea cu apă, zeamă de lămâie şi am încălzit(fără a fierbe) până s-a topit mierea. Am pus siropul peste covrigii fierbinţi când i-am scos din cuptor.

FotoJet (3) jpg
cub horoscop iertare png
Oana Roman si Isa jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub isabela onoriu png
Shakira jpg
FotoJet (2) jpg
cub raluca podea png
image
image
image
image
image
image
cub horoscop iertare png
verighete aur alb jpeg
Fumat - tigara - femeie care fumeaza FOTO Shutterstock
thumbnail Andrei Dutu jpeg
prințul william, kate middleton  sursa   shutterstock 186607298 jpg