Cozonac cu mac- Greiner Doina
Ingrediente: 550 g făină albă, 300 ml lapte, 70 g zahăr, 100 ml ulei, coajă de lămâie, un praf de sare, 30 g drojdie proaspătă, 3 gălbenuşuri de ou, 1 plic zahăr vanilat, 1 fiolă esenţă de rom, 200 g seminţe de mac măcinate, 200 g zahăr, 1/2 măr ras, 1 gălbenuş + 2 linguri lapte (pentru uns cozonacii).
Mod de preparare: Puneţi 150 ml de lapte într-o oală şi îl daţi în clocot, apoi îl turnaţi peste 50 g făină şi amestecaţi totul energic până se încorporează laptele. Lăsaţi această făină opărită să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Puneţi drojdia într-un pahar şi adăugaţi 1 linguriţă de zahăr peste ea şi amestecaţi energic până drojdia devine lichidă. Când făina opărită cu lapte a ajuns la temperatura camerei (testaţi cu mâna, dacă puteţi pune mâna pe aluat este foarte bună temperatura), adăugaţi drojdia şi amestecaţi până se încorporează şi lăsaţi să dospească aluatul 10-15 minute. Cei 150 ml lapte care au rămas îi puneţi într-un ibric şi când începe să fiarbă laptele stingeţi focul şi adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat în lapte să se topească.
Am adăugat restul de făină (500 g) într-un bol, iar când aluatul de mai sus a dospit l-am pus peste făină şi am început să frământ apoi am adăugat restul ingredientelor rămase în ordinea următoare: laptele, ouăle, esenţa de rom, coaja de lămâie şi uleiul însă fiecare ingredient a fost pus în bol după ce ingredientul pus anterior a fost bine încorporat în aluat şi frământat câteva minute. Am acoperit vasul şi am lăsat să dospească aluatul pentru aproximativ 50 minute (până aproape şi-a triplat volumul).
Până aluatul a dospit, am pregătit umplutura de mac astfel: am măcinat macul (eu am o maşină de măcinat mac însă cred că merge şi în blender), apoi l-am pus într-o oală împreună cu 200 g de zahăr, jumătate de măr ras (pentru a lega compoziţia) şi 3-4 linguri de apă şi am pus oala pe foc mic până tot zahărul s-a topit şi apa s-a evaporat şi compoziţia e legată bine. Lăsaţi macul să se răcească bine înainte să-l întindeţi peste aluat. Când aluatul a crescut frumos îl împărţiţi în 3 părţi egale (la fel procedaţi şi cu macul) şi pe spaţiul de lucru bine curăţat înainte puneţi 1 lingură de ulei şi cu o pensulă sau cu degetele ungeţi spaţiul de lucru.
Puneţi peste ulei o bucată din aluat pe care o întindeţi cu un sucitor (nu foarte subţire căci altfel vă vor crăpa cozonacii la cuptor), apoi luaţi o parte din mac şi cu un cuţit îl întindeţi pe toată suprafaţa aluatului, apoi cu grijă rulaţi şi puneţi aluatul în forma deja acoperită cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Procedaţi astfel cu ceilalţi doi cozonaci.
După ce toţi trei au ajuns în forme îi mai lăsaţi 10 minute aşa, apoi îi ungeţi cu un amestec de gălbenuş şi 2 linguri de lapte şi îi introduceţi la cuptorul preîncălzit la 200 grade (doar programul de coacere de jos) şi îi lăsaţi la cuptor pentru aproximativ 45-50 minute (verificând din când în când felul cum arată şi testând eventual aluatul cu o scobitoare şi dacă aceasta iese uscată şi curată aluatul este copt). Când cozonacii sunt copţi îi scoateţi din cuptor, îi lăsaţi 10 minute să se răcorească în tavă apoi îi scoateţi pe un grătar de bucătărie şi îi lăsaţi să se răcească complet.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!