Cozonac cu umplutură de dovleac, măr şi scorţişoară – Felicia Vanea
Aluat:
1 kg făină
300 g margarină + ulei pt frământat
5 linguri zahăr
3 gălbenuşuri de ou
3 ouă întregi
40 g drojdie proaspătă
300 ml lapte
sare
400 g dovleac ras
8 mere potrivite
scorţişoară
ciocolată cu lapte
4-5 pliculeţe zahăr vanilat +zahăr după gust
Mod de preparare:
Drojdia o dizolvăm în lapte cald cu 2 linguri de zahăr şi sare, lăsăm puţin să crească maiaua. Apoi în făină adăugăm maiaua, margarină moale, gălbenuşurile şi ouăle întregi. Frământăm bine şi lăsăm aluatul la crescut 40-45 minute. Când a crescut frământăm puţin aluatul cu ulei şi întindem pe masă de lucru din aluat pe care îl umplem cu umplutură de dovleac, măr, ciocolată şi scorţişoară şi rulăm cu grijă, apoi aşezăm ruloul în formă unsă şi tapetata cu făină, ungem cozonacii cu gălbenuş de ou. Mai lăsăm 10 minute să mai crească şi în tavă şi dăm la cuptorul încins la foc mediu circa 50 minute.
Umplutură:
Dovleacul ras se căleşte cu merele curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe potrivite, se adaugă zahăr după gust, zahăr vanilat, scorţişoară.. Când s-au înmuiat, de dau de pe foc şi se lasă să se răcească. Apoi pe aluatul de cozonac întindem umplutură şi radem ciocolată.