Cozonac – Ermina Vlăsceanu
Ingrediente:
6 gălbenușuri, un praf de sare, 400 g zahăr, 200g unt moale, 20g drojdie uscată, 1 lingură coajă de lămâie, 1 lingură coajă de portocală, 4 plicuri de zahăr vanilinat, 600 ml lapte călduț, 1 kg făină, 1 ou pentru uns, susan.
Compoziție:
200 g ciocolată, 100 g unt, 200g nucă, 2 albușuri, 200 g rahat. Se topește ciocolata cu untul apoi se adaugă nuca și albușurile. Rahatul se taie felii.
Se pune la crescut drojdia cu 200 ml lapte și o lingură de zahăr. Gălbenușurile se freacă bine cu un vârf de sare, zahărul și untul. Se adaugă coaja de lămâie, portocală si vaniliile, apoi laptele și maiaua iar la final făină.
Se lasă coca la temperatura camerei să crească o oră apoi se acoperă cu folie alimentară și se pune în frigider 12 ore.
Se împarte coca în 4 părți apoi se întinde cu mâna fiecare bucată. Se unge cu oul bătut pe margini iar in mijloc se adaugă compoziția. Se rulează fiecare bucată și se răsucesc câte două. Ies doi cozonaci care se pun în forma tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt. Cozonacii se lasă o jumătate de oră să mai crească apoi se ung cu ou și se presară cu zahar și susan. Se coc in cuptorul încins la 170 ° cca o oră. Poftă bună!