Cozonac pufos - Manole Carmen
Ingrediente
1 kg făină
1 cub 50 g drojdie
500 ml lapte gras
200 grame unt
250 grame zahăr tos
3 ouă
o linguriţă sare
esenţe
coajă de lămâie
3 plicuri zahăr vanilinat
umplutură după preferinţă
Mod de preparare
Într-un vas încălzim laptele cu toată cantitatea de zahăr.
Pentru maia: drojdia se topeşte cu o linguriţă de zahăr+ 2 linguri de făină+ alte 2-3 de lapte şi apoi lăsăm la crescut pentru 20-30 minute. Când şi-a dublat volumul adăugăm toată cantitatea de lapte, ouăle bătute bine şi esenţele şi începem frământatul. Din când în când ne înmuiem mâinile în untul topit şi frământăm aluatul cât putem noi de bine, îl trântim, îl pocnim până face băşici. După ce l-am zăpăcit bine, îl lăsăm la dospit vreme de un ceas. Împărţim aluatul în patru, apoi întindem fiecare bucată cu mâna pe masă unsă cu ulei. Umplem cu ce dorim (cacao, nucă, stafide, rahat, fulgi de ciocolată, etc). Facem patru suluri şi le împletim două câte două şi apoi îl punem în tavă tapetata cu hârtie de copt. Ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură de lapte şi presăram cu susan. Mai lăsăm să crescă până când îşi dublează volumul cozonăceii noştri şi dăm la cuptor pentru 40 de minute la 170 de grade. Poftă bună!