Cozonac tradiţional cu nucă
Ne-a bucurat iernile copilăriei când îl mâncam proaspăt ieşit din cuptor cu o cană de lapte. Sau când îl înmuiam în aceeaşi cană cu lapte când se mai usca dar era la fel de bun ca atunci când ieşea aburind din cuptorul bunicii. Cozonacul tradiţional cu nucă era la fel de bun de fiecare dată.
Mirosul nucilor coapte în cuptor este de secole asociat cu Sărbătorile de Iarnă. Ele amintesc de semnificaţia copacului puternic de la care provin şi ne conferă o stare de siguranţă, de stabilitate emoţională. Ce ar însemna Crăciunul fără un tort sau o prăjitură delicioasă cu nuci?
Cozonac tradiţional cu nucă – Ingrediente (2 cozonaci)
1 kg făină8 gălbenuşuri3 albuşuri40 g drojdie proaspătă250 g zahăr2 pliculeţe zahăr vanilat500 ml lapte200 g unt1 praf de sarecoaja rasă de la 1 lămâie1 ou pentru uns deasupra
Pentru umplutură300 g nucă150 g rahat5 albuşuri300 g zahăr