Cum faci lușcoşul, delicioasa ciorbă de varză din Ardeal

Ultima actualizare:

    În zona Ardealului, ciorba de varză cunoaşte diferite denumiri influenţate de cea din bucătăria ungurească: luşcoş, lucicoş sau lucskos káposztaFOTO: adevarul.ro
În zona Ardealului, ciorba de varză cunoaşte diferite denumiri influenţate de cea din bucătăria ungurească: luşcoş, lucicoş sau lucskos káposztaFOTO: adevarul.ro

Frecvent gătită în fiecare bucătărie, ciorba de varză este nu doar uşor de făcut, ci şi extrem de gustoasă. Varianta ardeleanească se mai numește luşcoş, lucicoş sau lucskos káposzta.

În zona Ardealului, ciorba de varză cunoaşte diferite denumiri influenţate de cea din bucătăria ungurească: luşcoş, lucicoş sau lucskos káposzta.

Iată reţeta acestui preparat, culeasă de către gastronomul Mircea Groza de la gospodinele din satele sălăjene, scrie adevarul.ro!

Ingrediente

carne afumată/cârnaţi, carne proaspătă de pui, viţel sau porc, o căpăţână de varză, o ceapă, doi morcovi, un pătrunjel, un păstârnac, doi ardei, o ţelină cu frunze, trei crenguţe de cimbru, mărar verde, sare, piper.

Mod de preparare

Mai întâi tăiaţi carnea cubuleţe şi rumeniţi-o uşor pe toate părţile în puţin ulei, în oala în care urmează să faceţi ciorba. Adăugaţi sare şi piper, apoi ceapa tocată; amestecaţi până când ceapa devine sticloasă; turnaţi apă caldă, în funcţie de câtă ciorbă vreţi să pregătiţi. Leagă crenguţele de cimbru şi pune-le în oală, apoi adaugă păstârnacul crestat şi un ardei întreg. Lasă să fiarbă puţin, apoi completează cu restul legumelor tocate; după ce ai scos ardeiul întreg, rădăcina de păstârnac şi crenguţele de cimbru, poţi pune varza tăiată fideluţă.

Când toate sunt fierte, pregătiţi o îngroşală, astfel: puneţi pe foc o crăticioară cu o lingură de ulei şi făină şi amestecaţi continuu, având grijă să nu se ardă. Daţi deoparte, presăraţi boia dulce, amestecaţi din nou, apoi stingeţi cu un pahar-două de suc de roşii. Puneţi pe foc, fierbeţi, iar când începe să se îngroaşe, adăugaţi treptat din supa caldă. Turnaţi totul în oală, mai daţi câteva clocote, iar ciorba este gata. La final, adăugaţi mărar verde tocat şi smântână. (Sursa: adevarul.ro)

Poftă bună!

Citiți și:

Leacul perfect pentru mahmureală, dezvăluit de Horia Vîrlan. Ciorbă de potroace, rețetă pas cu pas

O reţetă gustoasă pe zi: Ciorbă de cartofi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zodii relaxate jpg
horoscop singuratic pexels jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
Horoscop primavara FOTO Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
horoscop webp
Ghidul esential pentru administrarea insulinei   Alegerea instrumentelor potrivite jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net