Cum prepari gutuiata după rețeta păstrată din moși-strămoși. E una dintre cele mai delicioase băuturi de toamnă
În plin sezon de toamnă, gospodinele se ocupă de ultimele pregătiri pentru cămară și pentru venirea iernii. Astăzi ne reamintim o rețetă tradițională de băutură de toamnă, preparată odinioară în fiecare casă.

Printre borcan de dulceață și compoturi, iată că reapare o rețetă veche, demult uitată, a unei bături de toamnă - gutuiată. Iată cum o poți pregăti simplu și rapid la tine în bucătărie.
Reţeta din moşi-strămoşi este adusă în paharele românilor de Gina Bradea, una dintre cele mai cunoscute creatoare de conținut culinar în mediul online, realizatoarea portalului pofta-buna.com.
Ingredientele necesare pentru gutuiată
Rețeta de gutuiată - sau lichior de gutui - a moștenit-o de la bunica sa. Pentru a pregăti această băutură gustoasă și aromată, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Un kilogram de gutui coapte
Un kilogram de zahăr
Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade)
Ţuică de casă (după gust)
În funcție de preferințe: anason, scorţişoară sau vanilie.
Mod de preparare:
Pe site-ul ei, Gina Bradea a explicat pas cu pas cum poate fi pregătit lichiorul de gutui, pentru a prepara băutura uitată de mulți.
Se curăță gutuile de coajă și se taie în felii subțiri, apoi se așază într-o damigeană sau într-un borcan încăpător. Se adaugă zahărul și se amestecă bine, până când fructele sunt acoperite complet.
Recipientul se lasă la cald, iar conținutul se agită de câteva ori pe zi, până când zahărul se dizolvă complet. În scurt timp, se va forma un sirop gros și parfumat, care trebuie diluat, fiind destul de concentrat.
Peste acest sirop se toarnă alcoolul dublu rafinat și se lasă la macerat cel puțin zece zile. După această perioadă, se adaugă rachiu de casă sau o vodcă de calitate, până când băutura capătă tăria dorită.
Rezultatul este o licoare fină, aromată, care cucerește pe oricine o gustă, pe placul oaspeților care adoră băuturile de casă.
































