Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Faimosul cozonac, nelipsit de pe mesele românilor în perioada Crăciunului și Revelionului, poate fi făcut cu ușurință de gospodine în propria lor bucătărie. Există totuși un aspect care le dă bătăi de cap multora dintre ele: temperatura la care trebuie copt cozonacul, în funcție de ce cuptor au. Iată temperatura ideală pentru cuptorul electric, și cel pe gaz.

Temperatura recomandată pentru coptul cozonacilor în cuptor electric
Cuptorul electric este alegerea multor gospodine care petrec timp în bucătărie și vor să își simplifice munca. Multe preparate sunt gătite bine, la temperaturi ideale, iar coacerea uniformă asigură rezultate constante, fie că este vorba de prăjituri, cozonaci sau preparate sărate.
De asemenea, anumite funcții ale cuptorului electric, precum convecția și umidificarea, fac ca alimentele să fie rumene, fragede și gustoase.
Un alt avantaj al cuptorului electric este că are un grad foarte mare de precizie. De exemplu, pentru coacerea cozonacilor, este recomandată o temperatură cuprinsă între 175 și 200 de grade, în funcție de recomandările din rețeta urmată. Și cuptorul trebuie să fie preîncălzit.
Temperatura recomandată pentru coptul cozonacilor în cuptor pe gaz
Cu toate că tehnologia oferă variante mult mai ușoare, în cazul gătitului cuptorul electric, în multe bucătării încă există cuptorul cu gaz. Deoarece temperatura potrivită este un factor esențial în coacerea corectă și uniformă a cozonacilor, trebuie să țineți cont de câteva aspecte atunci când folosiți cuptorul pe gaz.
Regula generală recomandă coacerea cozonacilor la temperaturi mici, între 175 și 190, până la 200 grade Celsius, în funcție de compoziția cozonacilor. Cuptorul cu gaz trebuie preîncălzit, iar în primele 10 minute de copt, este recomandată o temperatură mai mare, deoarece drojdia va continua să acționeze.
Când trec cele 10 minute indicate, folosește treapta a patra a cuptorului, care este echivalentul a 190 grade Celsius la cuptorul electric. După alte 10 minute, temperatura trebuie scăzută la treapta trei sau chiar doi, ținând cont de instrucțiunile din rețetă.



































