Cum se face socata
Cum se face socata! Dacă nu ştii deja, în rândurile de mai jos te învăţăm cum să prepari una dintre băuturile răcoritoare care ne aduc aminte de copilărie. Este sezonul socului şi ar fi păcat să nu avem în frigider o carafă plină de socată.
Cum se face socata. Din luna mai, până la sfârşitul lunii iunie, avem ocazia să facem provizii pentru farmacia casei cu miraculoasele flori de soc. Socul (Sambucus nigra) este o plantă cu remarcabile efecte terapeutice ce tratează şi previne un număr impresionant de afecțiuni.
Produsele naturiste preparate din soc sunt numeroase: infuzia de flori, sucul de boabe, decoctul de scoarță, ceaiul diuretic și vinul. Socul are proprietăţi antisudorifice şi de fluidizare a secreţiilor bronşice. Bobiţele plantei curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.
Cum se face socata? Super-simplu! Ai nevoie de câteva ingrediente şi de foarte puţin timp. Aşadar să vedem care sunt ingredientele şi modul de preparare pentru o socată aromată.
Ingrediente Socată
10 l apă,
10 flori de soc proaspete,
o lămâie mare sau două mai mici,
2 linguriţe de sare de lămâie,
1 ½ kg zahăr,
7 boabe de orez,
3 linguri de dulceaţă de trandafir sau de zmeură.
Mod de preparare Socată
Într-un borcan de zece litri se pun zahărul, lămâia tăiată mărunt şi doi litri de apă. Se amestecă bine şi se adaugă sarea de lămâie şi dulceaţa. După aceea, se adaugă restul de apă şi orezul. Se acoperă borcanul cu o farfurie şi se lasă la macerat cinci-şase zile. În final, băutura se trage în sticle şi se păstrează la rece. Este o băutură foarte gustoasă, care elimină toxinele, combate retenţia de apă, constipaţia și, nu în ultimul rând, revigorează organismul.