Foietaj cu zahăr ars şi cremino mentolată - Ursan Anişoara
Ingrediente:4 foi: 600 g făină, 75 g zahăr, 125 g unt sau margarină, 100 ml smântână, 1 ou, un vârf de linguriţă sare fină, coajă rasă de lămâie, o linguriţă cu varf de praf de copt.Crema: 300 g Cremino cu unt, 150 g ciocolată amăruie cu mentă.Decor: zahăr pudră vanilat-
Preparare
Într-o cratiţă zahărul se caramelizează până ce capătă culoare maro-deschis şi după ce a apărut puţină spumă deasupra, se stinge cu 150 ml apă fierbinte, lăsându-se la foc mic, până se topeşte zahărul, apoi se lasă să se răcească un pic. Margarina sau untul moale se amestecă cu oul, sarea, coaja de lămâie, smântâna sau iaurtul şi se diluează cu siropul de zahăr ars. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi apoi cernută, amestecând la început apoi frământăm cu mâna. Se împarte aluatul în 4 părţi. Se întind foi pe planşeta de lucru dată cu făină apoi se rulează pe sucitor şi se aşează pe dosul tăvii date cu făină. Se coc 10 minute fiecare la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit.
Crema se prepară mixând bine untul pentru cremă, până se spumează apoi încorporăm ciocolata topită la bain marin.
Se unge fiecare foaie cu un strat de cremă apoi se aşează una peste alta, presând uşor cu mâna şi se dau la rece cel puţin 2-3 ore înainte de a tăia prăjitura în forma dorită. Se presară deasupra zahăr pudră vanilat.