Ingredientul banal care face fasolea bătută să aibă gustul din copilărie. Numai bunicile noastre mai cunosc acest secret
Dacă îți dorești ca fasolea ta bătută să aibă gustul copilăriei, noi îți spunem secretul. Tot ce trebuie să faci este să prepari o pastă delicioasă de roșii. Ai nevoie numai de câteva ingrediente, iar amestecul trebuie să îl lași la fiert timp de 10 minute. Amintim că proprietățile fasolei sunt extrem de benefice pentru organism. Fasolea conține multe fibre și proteine.
Proprietățile fasolei, benefice pentru organism
Rețeta de fasole bătută se bucură de mare popularitate. Și asta pentru că e placul tuturor, fie ei vegetarieni sau carnivori. Și nu e masă în familie ori eveniment românesc tradițional din al căror meniu să lipsească un fel de fasole bătută. Că-i sleită, făcăluită ori frecată, tot fasole bătută este. Și este absolut delicioasă, fie servită ca atare, fie însoțită de cârnați ori afumături.
Pe de altă parte, nu trebuie ignorate nici proprietățile fasolei, benefice pentru organism. Este o leguminoasă bogată în proteine și fibre. De altfel, are cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Conține fitoestrogeni și antioxidanți. Este săracă în grăsimi, dar plină de vitamine și minerale.
Cum se fierbe corect fasolea
Fasolea poate crea neplăceri digestive din cauza modului de preparare. Așa că este foarte important să știi cum să procedezi când prepari rețeta de fasole bătută, ca să nu devină un produs indigest.
În primul rând, boabele de fasole uscată necesită înmuiere înainte de fierbere. Cu cât stau mai mult în apă, cu atât mai bine. Se aleg și se spală bine înainte. Înmuierea nu doar ajută la scurtarea timpului de fierbere, ci și la eliminarea gazelor. Așa că, la un kilogram de boabe de fasole uscate, se vor turna deasupra măcar 2,5 l apă fierbinte. Se lasă 2-3 ore, apoi se schimbă apa. Se repetă procedeul de 3-4 ori. La final, boabele aproape că își dublează volumul.
Mod de preparare: fasole bătută
Fasolea se fierbe foarte bine. Se scurge până se usucă şi se răceşte. Într-un vas încăpător, se „făcăluieşte' până se face piure. Se sărează uşor. Se adaugă uleiul treptat, câte puțin, frecând continuu, până fasolea devine pufoasă. Din când în când, se adaugă câte puțin oțet. Ceapa roşie se toacă foarte mărunt şi se amestecă apoi în fasolea bătută. Se servește garnisită cu măsline.
Pasta de roșii se pune peste fasole
Acum urmează pasul care face mereu diferența. Dacă vrei ca fasolea ta bătută să aibă gustul de altădată, tot ce trebuie să faci este să prepari o pastă delicioasă de roșii. Pentru asta, nu ai nevoie de multe ingrediente. Cele două cepe se toacă mărunt și se pun la călit într-o tigaie. În momentul în care ceapa a căpătat o culoare aurie, se pun pasta de roșii și condimentele după gust. Amestecul se lasă la fiert pentru 10 minute. După ce s-a scurs timpul, pasta de roșii se pune peste fasolea din farfurie. Înainte de a fi servită, se recomandă a se lăsa câteva minute la răcit.