Lebede de casă - Tolea Luminița Nicoleta
Ingrediente:
Coji: 35 ml ulei, 70 ml apă, 70 g făină, 3 ouă, un praf de sare.
Crema de vanilie: 300 ml lapte, 90 g zahăr, 50 g făină, 2 ouă, vanilie.
Decor: frişcă cu aromă de vanilie, zahăr vanilat.
Mod de preparare
Apa, uleiul şi sarea se fierb într-un vas până atinge punctul de fierbere, se adaugă întreaga cantitate de făină, se amestecă cu paleta repede pentru a asigura înglobarea întregii cantităţi de făină, până ce aluatul se desprinde uşor de pereţii vasului. Se retrage continuând amestecarea până scade temperatura. Se încorporează ouăle (unul câte unul) prin amestecare continuă înglobând, concomitent, şi o mare cantitate de aer. Turnarea aluatului se face cu posul cu spriţ, în formă de avelină (rotunda ) cu diametrul de 5 cm. Coacerea se realizează la temperatura ridicată (180 g), apoi la tempaeratura moderată (120 g), fără a deschide cuptorul în primele 10-15 minute. Coaja după coacere trebuie să fie uscată. La coajă se taie capacul total. Cojile se umplu cu cremă de vanilie, iar capacul de deasupra se taie în două. Se decorează cu frişcă bătută iar capacul tăiat, se pune sub formă de aripioare la lebădă. Se presară cu ajutorul unei site zahăr farin. Poftă bună