Masa de Crăciun cu rețete inedite: salata rusească, salata cu scrumbie, cotlet în aluat, ruladă de carne cu legume

Ultima actualizare:

În fiecare an, meniul de Crăciun primeşte îmbunătăţiri. În funcţie de gusturile invitaţilor şi de priceperea gospodinelor, acesta trebuie să fie perfect. Dacă vrei să-i impresionezi pe cei dragi cu mâncăruri rafinate, însă nu extraordinar de complicate, îţi propunem câteva reţete care să te inspire. Într-o atmosferă de sărbătoare plină de magie, fiecare va sta alături de cei dragi la masa îmbelşugată!

Cozonaci cu mac, nuci şi fructe uscate

Ingrediente: Pentru aluat: 750 g făină, 4 ouă, 125 g unt, 125 ml lapte, 40 g drojdie proaspătă, 200 g zahăr, 40 ml ulei, 125 g iaurt, 1 praf de sare, zeama de la ½ lămâie; Pentru umplutură: 400 g mac, 400 ml lapte, 200 g zahăr, 200 g nuci măcinate, 100 g migdale sfărâmate grosier, 100 g fructe uscate; Pentru uns: 1 gălbenuş, 1 lingură lapte; Pentru decor: 150 g zahăr pudră, 2 albuşuri, 1 lingură zeamă de lămâie, apă, 100 g fructe uscate, 50 g fulgi de migdale.

Mod de preparare:

  • Pentru a pregăti aluatul, dizolvi drojdia în laptele cald. Adaugi 3 linguri de făină şi o lingură de zahăr. Acoperi maiaua cu un prosop şi o ţii, la cald, 30-40 de minute. Topeşti untul şi-l laşi să se răcorească. Separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu praful de sare.
  • Într-un alt vas, mixezi albuşurile cu restul de zahăr până devin spumă. În amestecul de gălbenuşuri torni untul topit şi răcit, zeama de lămâie, iaurtul, maiaua şi spuma de albuşuri. Într-un alt vas, cerni făina. În mijlocul ei face o adâncitură şi torni compoziţia. Frămânţi aluatul, cu mâinile unse cu ulei, 30 de minute, până devine moale şi elastic, apoi îl acoperi cu un prosop şi-l laşi deoparte 2-3 ore.
  • Pentru umplutură, macini macul şi-l amesteci cu zahărul. Torni laptele peste el şi îl aşezi la fiert, 1-2 minute. Amesteci continuu pentru a nu se prinde de cratiţă. Iei compoziţia de pe foc, adaugi nucile, fructele uscate şi migdalele. Laşi umplutura deoparte, să se răcorească. După ce aluatul a crescut, îl răstorni pe blatul de lucru,îl frămânţi uşor şi-l împarţi în două. Întinzi cu sucitorul fiecare bucată, le umpli cu compoziţia de nuci şi le rulezi, apoi îi aşezi în tăvi tapetate şi îi mai laşi, la loc cald, 30 de minute. Ungi cozonacii cu gălbenuşul bătut cu lapte şi îi coci, 50-60 de minute, la 170 °C.
  • Pentru glazură, combini zahărul cu zeama de lămâie şi le pui pe foc. Adaugi apă, treptat, cât să obţii consistenţa unei paste. Amesteci cu un tel. Separat, baţi albuşurile spumă. Iei vasul de pe foc şi, după ce s-a mai răcorit, încorporezi în glazură spuma de albuşuri.
  • După ce cozonacii s-au răcit, decorezi cu glazură, cu fructe uscate şi cu fulgi de migdale.

Piftie de porc

Ingrediente: 3 bucăţi rasol de porc, 4 picioare de porc, 1 ureche de porc, 4 litri apă, 1 dovlecel, 2 morcovi, 1 ceapă, 1 păstârnac, 1 căpăţână usturoi, ½ lingură boabe piper negru, sare, după gust.

Mod de preparare:

  • Speli bine toată carnea de porc şi o pui la fiert în apă. Spumezi de câte ori e nevoie. 
  • Adaugi legumele şi le scoţi când sunt fierte. Condimentezi cu usturoiul pisat şi cu sarea. Carnea va trebui să fiarbă în continuare 2-3 ore, până când se desprinde de pe oase. Legumele fierte le tai cubuleţe. La fel procedezi şi cu carnea fiartă. 
  • Aranjezi legumele şi carnea în vase pentru piftie. Adaugi boabele de piper şi torni zeama strecurată. Dai vasele la frigider peste noapte.

Pate din ficat de pui

Ingrediente: 300 g ficat de pui, 150 ml frişcă lichidă, 30 g unt, 2 cepe, 40 ml coniac, 1 crenguţă de cimbru, sare, piper; Pentru servit: smochine proaspete, opţional.

Mod de preparare:

  • Speli ficatul de mai multe ori în apă rece. Tai ceapa julien, iar crenguţa de cimbru o rupi. Pui untul într-o tigaie şi-l topeşti, adaugi ficatul, ceapa şi cimbrul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Amesteci până când ficatul este gata. 
  • La final, torni coniacul şi mai laşi pe foc 2 minute, îl pasezi cu blenderul, apoi îl treci printr-o sită. Separat, baţi frişca şi o amesteci cu ficatul. 
  • Serveşti pateul cu smochine proaspete.

Tartă cu lime şi avocado

Ingrediente: Pentru blat: 200 g făină, 50 g cacao pudră, 125 g unt, 1 ou, 150 g zahăr; Pentru umplutură: 400 ml smântână pentru frişcă, 2 avocado bine coapte, coaja răzuită de la 2 lime bio, 2 ouă, 4 linguri făină, 100 g zahăr; Pentru decor: 200 ml smântână lichidă, 50 g zahăr, 1 lime.

Mod de preparare:

  • Pentru blatul de tartă, baţi oul cu zahărul până devin cremoase. Separat, amesteci făina cu untul, pudra de cacao, apoi combini cele două compoziţii. Vei obţine un aluat nisipos pe care-l aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie alimentară şi-l dai la frigider 30 de minute. 
  • Pentru umplutură, cureţi avocado de coajă, îndepărtezi sâmburii şi le pasezi cu blenderul. Amesteci piureul de avocado cu smântâna lichidă şi cu ouăle. Mixezi bine, apoi adaugi coaja răzuită de lime, păstrezi puţină şi pentru decor, făina şi zahărul şi continui să mixezi. 
  • Aluatul rece îl întinzi pe o tavă tapetată, îl înţepi din loc în loc şi pui umplutura. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 220 °C, 10 minute, apoi scazi temperatura la 150 °C şi mai coci încă 20 de minute. 
  • Pentru a decora tarta, baţi smântâna lichidă rece cu zahărul până obţii o cremă. După ce tarta s-a răcit, o decorezi cu felii de lime, cremă şi o presari cu coaja de lime păstrată.

Cotlet în aluat aromat 

Ingrediente: 500 g cotlet de porc fără os, 300 g aluat foitaj, 2 linguriţe cimbru, sare, piper, ulei, 1 gălbenuş, pentru uns.

Mod de preparare:

  • Frigi carnea într-o tigaie cu ulei încins. O rumeneşti pe toate părţile, la foc iute, o dai deoparte şi o presari cu sare şi piper, după gust.
  • Întinzi aluatul foitaj pe masa de lucru. Peste el pui frunzuliţele de cimbru, apoi cotletul, rulezi aluatul, ungi cu gălbenuşul bătut şi îl coci 60-80 de minute la 170 °C.

Muşchi de porc umplut cu bacon

Ingrediente: 3 muşchiuleţi de porc, 2 cartofi, 200 g bacon, 1 legătură ceapă verde, 2 căţei usturoi, sare, piper, ulei; Pentru garnitură: 8 cartofi, 2 cepe, 1 frunză de dafin, ulei, sare, piper, salată de sfeclă roşie. 

Mod de preparare:

  • Fierbi cartofii în coajă în apă cu sare, îi laşi la răcorit şi îi cureţi de coajă. Baţi muşchiul de porc cu ciocanul de şniţele, îl condimentezi cu sare şi piper, după gust şi-l laşi deoparte. Tai baconul cubuleţe şi-l pui într-o tigaie cu puţin ulei. Adaugi ceapa verde şi doi cartofi fierţi, tăiaţi mărunt. Condimentezi cu usturoiul pisat, potriveşti gustul de sare şi piper şi laşi pe foc 5 minute, amestecând frecvent. 
  • Umpli fiecare bucată de muşchi cu amestecul din tigaie, le rulezi, le pui într-o tavă cu hârtie de copt şi le coci 40-50 de minute, la 200 °C. 
  • Între timp, pregăteşti garnitura. Feliezi cartofii şi-i pui într-o tigaie cu ulei încins. Adaugi ceapa tăiată julien, sare şi piper, după gust şi frunza de dafin. Prăjeşti cartofii pe toate părţile, apoi îi dai deoparte. 
  • Serveşti muşchiuleţii de porc alături de cartofi şi de salată de sfeclă roşie.

Choux aperitiv

Ingrediente: Pentru aluat: 150 g făină, 60 g unt, 250 ml apă, 4 ouă, sare, piper, nucşoară; Pentru umplutură: 400 g cremă de brânză, 2-3 fire de ceapă verde, 1 ardei roşu, câteva frunze de salată verde, 200 g pastramă de porc.

Mod de preparare:

  • Pentru aluatul de choux-uri, pui pe foc, într-o cratiţă, apa şi untul. După ce untul s-a topit, adaugi făina şi amesteci continuu până se omogenizează. Iei cratiţa de pe foc, o laşi să se răcească 10 minute, apoi adaugi ouăle, unul câte unul, mixând după fiecare. 
  • Condimentezi cu sare, piper şi cu nucşoară, după gust. Pui aluatul într-un poş şi formezi choux-urile într-o tavă cu hârtie de copt. Le coci, la 190 °C, 20-25 de minute, până se rumenesc frumos, apoi le scoţi, le tai pe jumătateşi le laşi la răcit pe un grătar. 
  • Pentru umplutură, tai ceapa verde şi ardeiul şi le amesteci cu crema de brânză. Umpli choux-urile cu bucăţi de salată verde, pastramă de porc şi cu cremă de brânză.

Tort stea

Ingrediente: Pentru blat: 5 ouă, 160 g făină, 120 g zahăr, 5 linguri pudră de cacao, 2 linguriţe praf de copt; Pentru umplutura de vişine: 1 kg vişine fără sâmburi congelate, 250 ml apă, 100 g zahăr, 1 lingură coniac, 2 linguri amidon; Pentru cremă: 1 kg smântână, 150 g zahăr, linguri pudră de cacao, 50 g ciocolată neagră răzuită; Pentru décor: pastă de zahăr albă şi galbenă, fulgi de migdale, după gust, fruct stea, opţional.

Mod de preparare:

  • Pentru a obţine o cremă densă, ţii smântâna la scurs într-un tifon, 3-4 ore la frigider. Între timp, te ocupi de umplutură. Aşezi vişinele într-o cratiţă pe foc cu jumătate din cantitatea de apă şi cu zahărul. Separat, amesteci amidonul cu restul de apă rece. Când vişinele încep să fiarbă, le iei de pe foc, le laşi puţin să se răcorească şi adaugi amidonul. Amesteci continuu, pentru a nu face cocoloaşe. Torni coniacul şi o pui din nou pe foc, un minut, apoi o laşi deoparte să se răcească. 
  • Pentru blat, baţi ouăle cu zahărul până îşi dublează volumul. Adaugi făina, praful de copt şi pudra de cacao. Torni aluatul într-o tavă dreptunghiulară tapetată şi-l dai la cuptorul preîncălzit, la 200 °C, 20-25 de minute. După ce blatul s-a copt, îl laşi să se răcească şi-l decupezi sub formă de stea. Aluatul rămas îl faci cubuleţe, iar blatul îl tai pe jumătate. 
  • Pentru cremă, baţi smântâna scursă, de la frigider, cu zahărul şi cu pudra de cacao până devine o cremă densă. Peste o jumătate din blatul de tort în formă de stea întinzi compoziţia cu vişine împreună cu sucul lăsat de ele. Torni jumătate din crema de smântână cu cacao, adaugi cubuleţele de blat, presari ciocolata neagră răzuită şi acoperi cu cealaltă jumătate de blat. 
  • Îmbraci marginile cu restul de cremă, cu fulgi de migdale copţi şi-l decorezi cu pastă de zahăr şi, dacă vrei, cu feliuţe de fruct stea. Îl dai la frigider peste noapte.

Salată cu scrumbie marinată

Ingrediente: 300 g scrumbie marinată, 1 ceapă, 1 ardei galben, 1 morcov, 1 ţelină mică, 2 linguri maioneză, 100 g iaurt, 1 lingură zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

  • Combini maioneza cu iaurtul. Ceapa, ardeiul şi scrumbia le tai fâşii subţiri. Morcovul şi ţelina curăţate le dai prin răzătoarea mare. 
  • Amesteci toate ingredientele, le stropeşti cu zeama de lămâie şi le combini cu amestecul de maioneză cu iaurt. Serveşti salata imediat ce ai preparat-o.

Pui rumenit la tavă

Ingrediente: 1 pui fără organe, sare, piper, 1 linguriţă boia dulce, 1 măr, ½ lămâie, 400 g salată de sfeclă roşie. 

Mod de preparare:

  • Cureţi puiul de eventuale resturi de pene, fulgi şi tuleie, apoi îl condimentezi cu sare, piper după gust şi cu boia dulce. 
  • În cavitatea puiului introduci mărul tăiat şi feliuţe de lămâie. Întorci puiul cu pieptul în sus, îl legi cu o sfoară, astfel încât să-i prinzi aripile şi picioarele pentru a se coace în zeamă şi să nu devină uscat. 
  • Aranjezi puiul pe un grătar, iar sub el aşezi o tavă. Îl dai la cuptorul preîncălzit, la 220 °C, 30 de minute. După aceea, stropeşti puiul cu sosul care s-a scurs în tavă şi-l mai coci alte 30 de minute, la 190 °C. 
  • Serveşti puiul rumenit la cuptor cu salată de sfeclă roşie şi cu feliuţe din mărul copt în interior.

Salată rusească cu sfeclă roşie

Ingrediente: 4 sfecle, 4 morcovi, 2 cartofi, 2 ouă, 1 scrumbie marinată, 300 g maioneză, 20 g gelatină, salată verde.

Mod de preparare:

  • Fierbi ouăle şi legumele în coajă. După ce s-au răcit, le descojeşti şi le tai cubuleţe. Dezosezi scrumbia şi o faci şi pe ea cubuleţe. Prepari gelatina conform instrucţiunilor de pe ambalaj, apoi o torni peste maioneză şi amesteci bine. 
  • Pe un tocător mare întinzi o folie alimentară. Peste ea pui o lingură de maioneză şi o netezeşti. Adaugi sfecla roşie, apoi morcovii. Acoperi totul cu jumătate din cantitatea de maioneză. Adaugi un strat de cartofi făcuţi cubuleţe şi ouăle. 
  • Pe mijloc aşezi bucăţelele de scrumbie şi acoperi cu restul de maioneză. Răsuceşti folia şi o strângi bine la capete. Dai salata la frigider 5-ore. O scoţi din folie, o feliezi şi o serveşti pe pat de salată verde.

File de somon învelit în aluat

Ingrediente: 4 fileuri de somon, 1 foaie de aluat, foitaj, 250 g spanac congelat, 400 g perle de brânză cu smântână, sare, zeamă de lămâie, 1 ceapă, 1 căţel usturoi, ulei, 1 ou, pentru uns, fire de rozmarin, pentru décor, legume preparate la aburi.

Mod de preparare:

  • Presari bucăţile de peşte cu sare şi le stropeşti cu zeamă de lămâie. Tai ceapa mărunt şi o pui într-o tigaie cu ulei încins. Amesteci iute şi adaugi spanacul congelat. După ce se evaporă apa, pui usturoiul pisat şi opreşti focul. 
  • Întinzi foaia de aluat pe masă. Acoperi aluatul cu spanac, apoi adaugi perlele de brânză cu smântână. Peste stratul de brânză aranjezi bucăţile de peşte. Rulezi, o ungi cu oul bătut şi o coci 30 de minute, la 170 °C. 
  • Decorezi rulada cu rozmarin şi o serveşti alături de legume preparate la aburi.

Ruladă din carne tocată şi legume

Ingrediente: 700 g carne tocată de porc şi vită, 2 ouă, 2 linguri pesmet, ½ dovlecel, 1 ardei gras roşu, 1 roşie, 3 căţei usturoi, 1 ceapă, sare, piper.

Mod de preparare:

  • Amesteci carnea tocată cu ouăle şi cu pesmetul. Tai legumele şi le adaugi în amestecul de carne. 
  • Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Tapetezi cu hârtie de copt o tavă de chec în care aranjezi amestecul de carne tocată. Dai tava la cuptorul preîncălzit, la 170 °C, 45-50 de minute. 
  • Laşi rulada să se răcească, apoi o feliezi şi o aranjezi pe un platou.

Cremă de ciocolată albă cu fulgi de cocos

Ingrediente: 200 g ciocolată albă, 250 g mascarpone, 50 g fulgi de cocos, 200 ml smântână lichidă, 100 g pişcoturi, 400 g gem de zmeură.

Mod de preparare:

  • Brânza mascarpone o scoţi de la frigider şi o laşi la temperatura camerei o oră. Rupi ciocolata albă bucăţi şi o pui la topit pe baie de aburi, apoi o laşi să se răcorească şi o amesteci cu mascarpone. 
  • Baţi smântâna rece până devine cremă, apoi o încorporezi în compoziţia de ciocolată albă. Adaugi fulgii de cocos. 
  • Aşezi, în pahare, un strat de pişcoturi, apoi gem, cremă, iar gem, cremă şi termini cu gem. Procedezi astfel până când termini ingredientele. Dai desertul la frigider 2-3 ore şi îl serveşti decorat, după imaginaţie.

Plăcintă cu brânză 

Ingrediente: Pentru aluat: 500 g făină, apă caldă, ¼ cub drojdie, 4 linguri ulei, 1 linguriţă zahăr, 1 praf de sare; Pentru umplutură: 300 g brânză de vaci, 100 g brânză de burduf sau telemea, 3 ouă, 100 g smântână, 1 praf de sare, 1 ou, pentru uns.

Mod de preparare:

  • Freci drojdia cu zahărul, adaugi o linguriţă de făină şi puţină apă caldă. Laşi maiaua să crească 15 minute, apoi o pui peste restul de făină, amestecată cu sarea. Adaugi uleiul şi torni, treptat, apă caldă, până când obţii un aluat omogen, care nu se mai prinde de degete. Laşi aluatul să crească, într-un loc cald, până când îşi dublează volumul. 
  • Amesteci brânza de vaci, bine scursă, cu cea de burduf, smântâna, ouăle şi sarea. Întinzi două foi din aluat. Aşezi una dintre ele într-o formă rotundă, inclusiv pe margini, torni umplutura, o nivelezi şi pui deasuprafoaia rămasă. 
  • Dacă vrei, poţi modela forme din aluat, cu care să decorezi plăcinta. O ungi cu oul bătut şi o dai la cuptor până se rumeneşte. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop saptamana 5 11 august webp
1 chiftele din legume la cuptor jpg jpeg
baclava shutterstock jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
prăjitură nucă jpg
baterii de baie gqs calitate png
coafura tunsoare femeie istock jpg
Luna Castorului pe 15 noiembrie 2024  Ce presupune faimosul eveniment astronomic 1024x683 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net