Metode sănătoase de conservare a fructelor și legumelor

Ultima actualizare:

    Vei vedea că ai la îndemână posibilități practice și moderne prin care poți să păstrezi chiar și peste iarnă fructele și legumele preferatefoto: pixabay.com
Vei vedea că ai la îndemână posibilități practice și moderne prin care poți să păstrezi chiar și peste iarnă fructele și legumele preferatefoto: pixabay.com

Traversăm perioada în care piața abundă de fructe și legume gustoase, de care vrei să te bucuri cât mai mult timp cu putință. În frigider, durata lor de viață este limitată, așa că te întrebi cum poți să le păstrezi mai mult timp fără să folosești conservanți și aditivi alimentari.

Noi am căutat, am testat și am selectat pentru tine cele mai sănătoase metode de conservare a fructelor și legumelor. Vei vedea că ai la îndemână posibilități practice și moderne prin care poți să păstrezi chiar și peste iarnă fructele și legumele preferate. Iată care sunt acestea:

Deshidratarea

Este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor și legumelor, pe care au folosit-o și bunicii noștri. Însă atunci operațiunea era destul de complicată și de durată. Însă tu poți face asta apelând la aparate profesionale de deshidratare. Folosind aceste ustensile moderne poți păstra valoarea nutritivă a fructelor și legumelor, dar și gustul, un timp îndelungat. În plus, prin uscare, volumul lor se micșorează, așa că poți să faci provizii serioase, pentru că vor ocupa puțin spațiu în cămara ta.

Poți să conservi prin deshidratare o mulțime de fructe și legume: mere, pere, prune, cireșe, gutui, ardei, fasole, morcovi sau țelină, iar lista poate continua la nesfârșit. Rămâne să alegi ce folosești sau îți place. Pentru deshidratare, fructele și legumele se spală, se taie rondele, în cazul fructelor mari, cum ar fi merele, sau rămân întregi, apoi sunt introduse în deshidrator, pe care îl setezi la timpul recomandat.

Deshidratate, fructele și legumele pot fi păstrate fără probleme până la recolta următoare.

Congelarea

Este metoda cea mai folosită, simplă și rapidă. Fructele și legumele trebuie congelate la scurt timp după ce au fost culese sau cumpărate. Prin congelare, activitatea bacteriilor este întreruptă, dar după după dezghețare acestea încep să acționeze din nou, așa că va trebui să le consumi cât mai repede. Înainte de congelare, cele mai multe legume - conopida, mazărea sau broccoli - trebuie opărite, iar fructele se congelează crude. Conservate astfel, fructele și legumele pot fi păstrate câteva luni. Specialiștii în bucătărie au mai multe recomandări atunci când vine vorba de conservare prin congelare, din care poți să te inspiri.

Conservarea în sare

Este o metodă veche de conservare și se folosește în cazul legumelor. Există două metode: sărarea umedă și sărarea uscată. Prima se referă la conservarea legumelor într-o soluție concentrată de apă și sare - aproximativ 150 grame de sare la un litru de apă. În felul acesta se prepară castraveții murați, de exemplu. La sărarea uscată se folosește sarea în stare naturală, care se aplică pe legume, în straturi alternative. Sarea pătrunde în legume și ia din umiditatea lor. Astfel, se formează o saramură, iar legumele se conservă.

Sterilizarea

Poate fi făcută la cuptor sau pe aragaz, în apă clocotită. Metoda este recomandată pentru fructe și legume preparate, cum ar fi compotul, dulceața și zacusca.

Preparatele se pun în borcane curate, care se închid etanș. Borcanele se pun apoi la cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de aproximativ o oră. Stinge apoi flacăra și lasă borcanele să se răcească lent, până a doua zi. Sterilizarea se poate face și pe aragaz, într-o oală cu apă clocotită, la temperatura de 100 de grade Celsius, în același interval de timp. După ce stingi flacăra, lasă borcanele în vasul cu apă până se răcesc complet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
FotoJet (27) jpg
FotoJet (13) jpg
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net