O reţetă gustoasă pe zi: Ciorbă în coajă de dovleac
Ingrediente:
250 g fasole boabe, 1 morcov, 3 l apă, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 lingură ulei, 3 roșii, sare, piper, dovleac, pentru servire, pâine (opțional), dafin (opțional), pătrunjel (opțional).
Mod de preparare:
Speli fasolea și o lași în apă rece de seara până dimineața. A doua zi o pui la fiert, îi schimbi apa de 3 ori și de fiecare dată torni peste ea numai apă clocotită. A 4-a oară, răstorni peste ea 3 litri de apă și o lași să fiarbă cu un praf de sare. Separat, tai ceapa mărunt, dai morcovul și rădăcina de pătrunjel prin răzătoarea mică și le călești în uleiul încins, 3 minute, apoi le torni în fasole. Când boabele sunt moi, adaugi ardeiul gras tăiat mărunt și roșiile opărite separat, descojite și tăiate cubulețe. Guști, potrivești de sare și piper, o lași să clocotească 10 minute, apoi oprești focul. O servești, dacă vrei, în coajă de dovleac scobit și copt sau în pâine, dar poate fi servită și în farfurie, ornată cu frunzulițe de dafin sau cu pătrunjel tăiat fin.