O reţetă gustoasă pe zi: Tartă cu gutui
Ingrediente:
Pentru blat: 200 g făină, 100 g unt rece, 1 praf de sare, 5 linguri apă rece; Pentru umplutură: 5 mere, 1 praf scorțișoară, 1 gutuie, 1 lingură zahăr, 100 g frișcă, 150 ml apă; Pentru aluatul sfărâmicios: 200 g făină, 100 g unt, 3 linguri zahăr; Pentru decor: 1 gutuie, 4 linguri zahăr, 1 baton scorțișoară, 2 steluțe de anason, opțional, 1 lingură semințe de dovleac, 2 linguri unt, 4-5 mieji de nucă.
Preparare:
Pentru blat, frămânţi făina cu untul rece tăiat cubuleţe și puţină sare. După ce capătă un aspect sfărâmicios, torni apa rece și frămânţi până când se omogenizează. Întinzi o foaie din aluat, o așezi în tavă, o înţepi din loc în loc și o dai la cuptor până când blatul începe să se rumenească. Îl scoţi și-l lași la rece. Pentru umplutură, toci gutuia, o pui în apă cu o lingură de zahăr şi o fierbi până scade sosul. Adaugi merele curăţate și tăiate cubuleţe, puțină scorțișoară. Când sucul s-a evaporat, adaugi frișca bătută. Torni compoziţia peste blat. Pentru aluatul sfărâmicios, frămânţi făina cu untul rece și zahărul, până capătă un aspect nisipos. Pui aluatul
peste tartă și o dai la cuptor până când se rumenește. Pentru decor, cureţi gutuia și o tai felii rotunde. Topești untul cu zahărul, așezi feliile de gutuie, scorţișoara, nuca, anasonul și ţii pe foc până când se înmoaie. Așezi feliile de gutuie peste tartă, torni siropul și presari seminţele de dovleac descojite.