O reţetă gustoasă pe zi: Tort de mere cu bezea
Ingrediente
Pentru blat: ● 200 g făină
● 100 g unt ● 100 ml apă
● 1 ou ● 1 praf de copt
● 1 lingură zahăr pudră
Pentru umplutură
● 500 g mere
● 50 g stafide
● 100 g zahăr
● 1 plic budincă de vanilie
● 1/2 linguriţă scorţişoară
● 250 ml suc mere
Pentru bezea
● 5 albuşuri ● 150 g zahăr
● 1 praf de sare
● 100 g nucă măcinată
1. Cerni făina într-un bol şi adaugi praful de copt. Separat, freci zahărul cu untul şi pui oul bătut. Presari făina şi frămânţi ingredientele, turnând apă, puţin câte puţin, până obţii un aluat elastic. Îl împachetezi în folie alimentară şi-l dai la rece. Tapetezi o formă de tort și întinzi uniform aluatul. Îl înţepi, din loc în loc şi dai blatul la cuptor 15 minute.
2. Speli şi cureţi de coajă merele, le scoţi sâmburii şi le dai prin răzătoarea mare. Le amesteci cu scorţişoară.
3. Pui pe foc o oală, adaugi praful de budincă şi zahărul. Torni treptat sucul de mere şi omogenizezi. Laşi să dea un clocot, iei de pe foc și combini cu merele. La final, încorporezi stafidele.
4. Pentru bezea, baţi spumă albuşurile cu un praf de sare şi adaugi treptat jumătate din cantitatea de zahăr. Nuca o amesteci cu zahărul rămas şi o încorporezi în albușuri. Pui peste blat merele, iar deasupra torni bezeaua. Dai tortul la cuptor 45 de minute. Îl laşi minimum o oră să se răcească și-l servești decorat după gustul tău.