Reţete de la cititori: Prăjitură cu caise - Nicoleta Pârvuleţ
Mod de preparare:
Pregătim caisele: le spălăm și le scoatem sâmburii. Nu pregătiți caisele cu mult timp înainte întrucât se vor oxida/strica/înmuia și vor arăta urât în prăjitură! Le rupem jumătăți. Batem untul/margarina moale la temperatura camerei cu zahărul. Înglobăm pe rând ouăle, amestecând bine după fiecare. Amestecăm făina cu praful de copt, le cernem și le adăugăm în compoziție, alternând cu laptele. Împărțim aluatul în 2 părți egale: într-una punem cacao, pe cealaltă o lăsăm așa, simplă.
Luăm o tavă și o tapetăm cu hârtie de copt. Tava mea are circa 32/23 cm, însă puteți folosi și o tavă puțin mai mare dacă vreți ca prăjitura să nu iasă atât de înaltă precum a ieșit a mea. Apoi am pus aluatul în tavă cu două linguri, alternând dungi din aluatul negru cu dungi din cel alb. Așezăm jumătățile de caise cu partea tăiată în sus. Băgăm prăjitura la cuptorul preincalzit pentru 45 minute; în primele 20 minute la foc puternic, apoi 25 minute la foc potrivit (180 grade C).
O lăsăm să se răcească, apoi o feliem. Dacă doriți, o puteți orna cu zahăr pudră. Eu am lăsat-o așa simplă. Poftă bună!!!