Pâine cu aluat nefrământat - Albert Daniel Bertoni
Ingrediente:
- 500 g făină cernută- 350 ml apă- 13 gr drojdie- 1 linguriță și jumătate de sare- 5 g zahăr
Preparare:
Într-un bol amestecăm făina cu zahărul și sarea. Drojdia se dizolvă în apă, apoi se adaugă peste făină și se omogenizează bine cu o lingură. Acoperim bolul cu folie alimentară și lasăm la frigider 8 -12 ore. Ideal ar fi peste noapte.Înainte de toate, aprindem cuptorul aragazului. În interior vom pune o oală de fontă cu capac (sau un tuci).Pe blatul/masa de lucru presărăm făină și răsturnăm aluatul. Peste acesta pudrăm făină și îl întindem sub forma unei foi dreptunghiulare cu grosimea de 1 cm. Pliem marginile câte doua, apoi întoarcem pâinea astfel formată cu marginile îndoite dedesubt. Lăsăm la odihnă circa 20 minute. Scoatem oala din cuptor, așezăm păinea în interior, acoperim cu capacul și introducem la cuptor, 180 grade, 25-30 minute. Scoatem capacul și mai lăsăm pâinea în cuptor alte 10 -15 minute. Rezultatul ? O pâine ca cea din imagine, crocantă la exterior și cu miezul pufos. Spor și poftă să fie !!!