Pizza: cum a ajuns mâncarea săracilor din Napoli cel mai iubit preparat din lume

Ultima actualizare:

    Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi, apare pentru prima dată într-un document în anul 997Foto: historia.ro
Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi, apare pentru prima dată într-un document în anul 997Foto: historia.ro

Puține mâncăruri sunt astăzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza. Italienii iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei și țin mult la istoria acestui preparat tentant. Uite cum a ajuns mâncarea săracilor din Napoli cel mai iubit preparat din lume!

Considerată în prezent mai degrabă un tip de fast food din cauza popularizării ei în Statele Unite, pizza tradițională este, în Italia, o mâncare autentică.

Italienii iau pizza foarte în serios, au reguli stricte privind pregătirea ei și țin mult la istoria acestui preparat tentant scrie historia.ro.

Pizza așa cum o știm noi astăzi a apărut după secolul al XVI-lea, dar cuvântul în sine este mult mai vechi, apare pentru prima dată într-un document în anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius.

Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul.

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile.

Inițial, adăugarea roșiilor pe blatul de pâine era o practică întâlnită mai degrabă în zonele sărace din sudul Italiei, mai precis la Napoli, locul de naștere al pizzei.

Cu timpul, topping-urile s-au diversificat, iar pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Alexandre Dumas, tatăl, călătorind în Italia, a scris despre marea diversitate a sortimentelor de pizza.

O rețetă clasică de pizza: roșu, alb, verde

Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche: ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito.

Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc), iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea, încât pizza a primit numele ei.

Unii specialiști în domeniul pizzei consideră că există doar două tipuri de pizza autentice: Marinara și Margherita. Piza Marinara a fost astfel numită pentru că era pregătită, în mod tradițional, de soțiile marinarilor atunci când aceștia se întorceau acasă. Este și mai simplă, blatul fiind acoperit doar cu roșii, oregano, usturoi și ulei de măsline.

Pizza, din Italia în lume, via America

  • Pizza s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite.
  • Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în Manhattan în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane.
  • Treptat, pizza a început să fie consumată și de americanii care se aventurau în cartierele imigranților.
  • După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei pâini italienești.
  • Pizza s-a răspândit apoi în întreaga lume grație influenței Statelor Unite şi a devenit între timp un tip de fast food foarte iubit de americani.
  • Astăzi, pizza se servește în nenumărate variante, cu tot soiul de topping-uri, inclusiv unele pe care italienii nu le-ar pune niciodată pe un blat de pizza, și se găsește aproape oriunde. Dar pentru o pizza adevărată, tot în Italia trebuie să mergem, și nu oriunde, ci la Napoli.

Citeşte şi:

Pizza fără carne. Află cea mai delicioasă şi sănătoasă reţetă

Cea mai simplă reţetă de baclava. Secretul delicioasei prăjituri, preferata sultanilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net