Plăcinţele cu cremă de brânză şi afine - Alina Bantoi
Ingrediente
Pentru aluat: 12 linguri făină, 100 g zahăr, 2 linguri zeamă de lămâie, 110 g unt.
Pentru umplutură: 300 g zahăr, 500 g afine proaspete sau congelate, 5 linguri amidon alimentar, 2 ceşti de apă, 2 linguri coajă de lămâie, 2 linguri zeamă de lămâie.
Pentru crema de brânză: 300 g cremă de brânză, 1 ceaşcă zahăr, 1 ou.
În plus, 7-8 biscuiţi vanilaţi.
Preparare
Amestecăm făina cu zahărul, zeama de lămâie şi untul tăiat cubuleţe. Frământăm între degete, obţinând un aluat nisipos; continuăm să frământăm până se încorporează toată făina. Punem în folie alimentară şi dăm la frigider 30 de minute.
Într-o crăticioară amestecăm 300 g de zahăr cu cele 5 linguri de amidon şi punem pe foc mediu. Treptat adăugăm şi apa, amestecând continuu să nu se facă cocoloaşe. Lăsăm pe foc 8-10 minute amestecând mereu cu o spatulă din lemn. Adăugăm jumătate din cantitatea de afine, acoperim vasul cu capac, dăm focul foarte mic şi mai lăsăm 10 minute.
Acum e momentul să adăugăm şi coaja rasă de lămâie, cele 2 linguri de zeamă şi restul afinelor. Amestecăm uşor, oprim focul şi dăm deoparte. Crema de brânză o mixăm cu zahărul şi oul.
Aluatul scos de la rece îl împărţim în 18-20 de părţi egale; fiecărei părţi îi dăm forma de bilă prima dată, apoi cu podul palmei şi cu ajutorul degetelor, obţinem cercuri cu diametrul de 8 cm, nu trebuie să fie perfecte.
O formă de brioşe o ungem bine cu unt şi aşezăm în fiecare cupă câte un cerculeţ îmbrăcând forma şi obţinând un coşuleţ.
În fiecare coşuleţ punem câte o lingură cremă de brânză, o lingură afine, o lingură cremă de brânză şi deasupra presărăm biscuiţi mărunţiţi. Coşuletele trebuie să fie pline.
Preîncălzim cuptorul cu 15-20 minute înainte să băgăm tava, lăsăm prăjiturelele la cuptor 20 minute sau până devin aurii.
După ce le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească complet înainte să le scoatem din formă. Poftă bună!