Prăjitură Boema - Georgeta Porceanu
Ingrediente blat:
450 g făină
200 g zahăr
50 g cacao
200 g miez de nucă
500 ml apă
100 ml ulei
4 linguri cu vârf gem de căpşuni
2 linguri bicarbonat de sodiu
1/2 sticluţa esenţă de rom
un praf de sare
Sirop:
200 g zahăr
400 ml apă
o lingură cacao
50 g margarină
o sticluţa esenţă de rom
Glazură:
2 plicuri glazură de ciocolată
Crema:
100 g ciocolată de post
200 ml frişcă vegetală(fără lactoză)
Decor:
300 ml frişcă vegetală( fără lactoză)
Mod de preparare
Blat: Punem într-un castron făină, cacao, zahărul, nucă (150 g măcinată şi 50 g zdrobită) şi sarea. Turnăm apa, uleiul şi esenţă de rom şi amestecăm cu telul. Adăugăm gemul şi bicarbonatul stins în oţet şi omogenizăm.
Turnăm compoziţia într-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt şi o dăm la cuptorul preîncălzit la foc potrivit, pentru cca 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul la răcit în tavă .
Sirop: Punem toate ingredientele într-o crăticioara pe foc (mai puţin esenţa) şi le fierbem aproximativ 5 minute. Dăm deoparte, adăugăm esenţa şi lăsăm la răcit.
Glazură: O preparăm conform instrucţiunilor de pe ambalaj.
Crema: Într-o crăticioara punem frişca şi ciocolata ruptă bucăţele. Punem crăticioara pe foc mic (fără să fiarbă), doar cât să se topească ciocolata şi omogenizăm .Când se răceşte o lăsăm câteva ore la frigider (de preferat peste noapte). Înainte de folosire o mixăm câteva minute.
Asamblare
Îndepărtăm marginile prăjiturii, o tăiem (eu am tăiat-o în 24 de bucăţi) şi o însiropăm. Scoatem bucăţile de prăjitură din tavă şi le aşezăm pe un platou. Glazurăm fiecare bucată în parte (oprim o lingură din glazură pentru ornarea finală), apoi o dăm 30 de minute la frigider să se întărească glazura. Punem crema într-un pos şi trasăm un cerc pe fiecare bucată peste glazură întărită. În mijlocul cercului ornăm cu frişcă bătută şi câteva picături din glazură oprită. Să vă fie de folos!